Home » Știință » Cercetătorii au găsit molecula ce declanșează schimbările legate de miros la COVID-19

Cercetătorii au găsit molecula ce declanșează schimbările legate de miros la COVID-19

Cercetătorii au găsit molecula ce declanșează schimbările legate de miros la COVID-19
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.05.2022

Oamenii de știință au identificat molecula ce declanșează schimbările legate de miros la COVID-19 care fac ca aromele plăcute să pară respingătoare.

Pierderea mirosului este un simptom definitoriu al COVID-19, estimându-se că au fost afectați aproximativ 18% dintre adulții din Marea Britanie. Alți oameni se confruntă cu o tulburare a simțului olfactiv cunoscută sub numele de parosmie, însă baza biologică pentru aceasta a rămas un mister.

Oamenii de știință au identificat o moleculă de miros foarte puternică care pare a fi un declanșator al sentimentului de dezgust experimentat de mulți dintre cei care au parosmie. Molecula, numită 2-furanmetantiol, găsită în cafea, a fost descrisă de cei cu un simț al mirosului normal ca fiind asemănătoare cafelei sau floricelelor, dar cei cu parosmie i-au descris de obicei mirosul ca fiind dezgustător, respingător sau murdar.

Schimbările legate de miros implică mai mulți factori decât s-a crezut până acum

„Acesta este o dovadă solidă că nu ‘totul se întâmplă în minte’ și că sentimentul de dezgust poate fi legat de compușii din alimentele distorsionate. Sistemul nervos central este cu siguranță implicat și el în interpretarea semnalelor pe care le primește de la nas”, a declarat Dr. Jane Parker, director al Flavour Centre de la University of Reading și coautor al cercetării.

Potrivit unui sondaj internațional recent, aproximativ 10% dintre cei afectați de schimbările legate de miros din cauza COVID-19 au experimentat parosmie imediat după boală.

Procentajul a crescut la 47% atunci când respondenții au fost intervievați din nou după 6-7 luni.

Unii dintre cei mai frecvenți factori declanșatori pentru parosmie sunt cafeaua, ciocolata, carnea, ceapa și pasta de dinți. Cel mai recent studiu a investigat dacă există anumiți compuși „vinovați” în aceste substanțe.

Prin captarea aromei cafelei, echipa a reușit să testeze compuși individuali ai acesteia pe voluntari care aveau parosmie și să compare reacția acestora cu a celor care nu aveau.

Compusul aromatic „vinovat”

Dintre cei aproximativ 100 de compuși aromatici prezenți în cafea, persoanele cu parosmie i-ar putea indica pe cei responsabili pentru sentimentul de dezgust. Datorită celor 29 de voluntari, oamenii de știință au descoperit 15 compuși care au declanșat parosmia, principalul vinovat fiind o substanță chimică numită 2-furanmetantiol, despre care 20 dintre voluntari au spus că avea un miros oribil, scrie The Guardian.

Nasul are peste 400 de tipuri diferite de receptori olfactivi, fiecare fiind sensibil la diferite arome. Substanța chimică 2-furanmetantiol are un prag excepțional de scăzut pentru a fi detectată și, prin urmare, este, probabil, una dintre primele substanțe chimice care revin „pe radarul” unei persoane după ce aceasta și-a pierdut simțul mirosului.

Cei cu parosmie au o mai slabă percepție a mirosurilor neplăcute

Parker a spus că creierul părea să clasifice în mod greșit mirosul, dar că este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege acest element al afecțiunii. Lucrarea a remarcat că cei cu parosmie ar putea experimenta, de asemenea, mirosurile cele mai neplăcute în mod diferit, de exemplu, descriind mirosul fecalelor drept „mai puțin neplăcut sau de biscuit”.

„Încă avem un drum lung de parcurs pentru a înțelege această afecțiune, dar această cercetare este prima care s-a concentrat pe mecanismele din nas. Acum știm că acest lucru are legătură cu nervii și receptorii lor, pentru că așa sunt detectate aceste molecule”, a declarat Simon Gane, de la spitalul Royal National Ear, Nose and Throat and Eastman Dental.

Descoperirile sunt publicate în revista Communications Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

Efectele neașteptate ale analgezicelor ar putea fi explicate de un nou studiu

Legătura dintre rinichi și sânge, cu totul alta decât se credea. Ce arată un nou studiu?

Vești proaste! Alcoolul poate dăuna inimii mai mult decât se credea până acum

O nouă metodă non-invazivă de a evalua riscul de boli hepatice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori