O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington, împreună cu Departamentul de Sănătate al Comitatului Multnomah și Divizia de Sănătate Publică a Autorității de Sănătate din Oregon, a descoperit că legalizarea canabisului în scopuri recreative duce la scăderea consumului de alcool, a abuzului de analgezice și a fumatului de țigări de către tineri.
În lucrarea lor, publicată în Journal of Adolescent Health, grupul descrie studiul lor asupra tinerilor din statul Washington, după ce acesta a dezincriminat consumul de marijuana în scopuri recreative în 2012.
În ultimul deceniu, multe state din SUA au permis folosirea canabisului în scopuri medicale și mai multe au dezincriminat consumul acestei plante. Oponenții acestor măsuri au susținut că nu va crește doar consumul de marijuana, dar și cel al altor droguri, cum ar fi alcoolul și analgezicele, cu prezumția că canabisul este drogul de la care se pleacă.
Conform Medical Xpress, cercetările anterioare au arătat că canabisul nu este, de fapt, un drog de început și că utilizarea sa poate oferi beneficii terapeutice.
În acest nou efort, cercetătorii au descoperit că, mai degrabă decât să servească drept drog de plecare, legalizarea canabisului pare să conducă la reduceri ale consumului de alte droguri, cel puțin pentru tineri.
Pentru a afla mai multe despre impactul consumului de droguri de către tineri, după ce statul Washington a legalizat consumul recreațional de marijuana în 2012, echipa a analizat datele colectate din sondajele la nivel de stat efectuate în perioada 2014-2019.
Sondajele au fost adresate către două grupuri de tineri (în total 12.500 de respondenți): celor cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani și celor cu vârste cuprinse între 21 și 25 de ani. În special, legalizarea consumului de marijuana în statul Washington se aplică numai celor cu vârsta de peste 21 de ani; vârsta de la care se poate consuma legal alcool în Washington este, de asemenea, de 21 de ani.
Cercetătorii au descoperit că consumul de alcool al respondenților în luna anterioară chestionării a fost, în medie, mai mic după legalizarea canabisului, la fel ca episoadele de consum intens de alcool.
Ei au constatat, de asemenea, o scădere a abuzului de analgezice și a utilizării de produse cu nicotină, altele decât țigările electronice.
În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că utilizarea țigărilor electronice a crescut. Oamenii de știință sugerează că asta s-a întâmplat datorită caracterului lor de noutate și creșterii folosirii lor la nivel național și nu are legătură cu legalizarea marijuanei.
Vă recomandăm să citiți și:
Un parazit care preferă retina infectează până la 50% dintre oameni. Ce anume ni-l transmite?
Legătura dintre inflamație și durerea cronică de spate ar putea fi alta decât s-a crezut
Un număr mare de tineri cu depresie nu se tratează deloc. Care este cauza?
Dieta bogată în fibre, asociată cu o rezistență mai mică la antibiotice