Papagalii au o durată de viață foarte mare, uneori devenind septuagenari sau chiar octogenari. La animale, longevitatea este adesea asociată cu o masă mare a corpului, dar papagalii trăiesc adesea la fel de mult ca și păsările de mari dimensiuni sau chiar mai mult decât alte păsări similare ca mărime.
Deci, care este motivul pentru care papagalii trăiesc atât de mult? Sunt recunoscuți pentru abilitățile de imitare, dar și pentru coloratura superbă. Ar putea avea aceste trăsături ceva de-a face cu longevitatea papagalilor?
Se pare că durata mare de viață este asociată cu o altă trăsătură specifică acestora și anume inteligența pe care o posedă, arată un studiu publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
În general, păsările trăiesc mai mult prin comparație cu mamiferele de aceleași dimensiuni. „Acest lucru se datorează probabil faptului că pot zbura și pot scăpa de prădători”, spre deosebire de mamiferele terestre, spune Simeon Smeele, ecologist evolutiv la Institutul Max Plank pentru Comportamentul Animalelor din Radolfzell, Germania.
„De exemplu, cacatua poate trăi până la 70 sau chiar 80 de ani în unele cazuri, dar cântărește doar 700-1000 de grame. Oamenii cântăresc de 100 de ori mai mult, dar trăiesc cu doar câteva decenii mai mult”, explică Smeele, citat de Live Science.
Papagalii, însă, nu sunt păsări obișnuite. De exemplu, mierla americană (Turdus migratorius) una dintre cele mai comune păsări din America de Nord, trăiește în medie undeva la doi ani, iar papagalul din specia Agapornis roseicollis „trăiește în medie opt ani, dar este mult mai mic în dimensiuni ca mierla”, completează Smeele.
„Mai sunt și alte păsări care pot face acest lucru, dar acestea au dimensiuni mult mai mari”, spune Smeele. „De exemplu, un flamingo cântărește aproape de patru ori mai mult decât cel mai longeviv papagal, dar are cam aceeași medie de viață”.
Astfel de durate de viață nu reprezintă duratele maxime. „Dacă trec de primul an, mierlele, păsările flamingo și papagalii pot trăi mai mult”, mai spune Smeele.
Studiile anterioare arată că longevitatea este asociată cu mărimea creierilor la animale, poate pentru că creierii mai mari ajută la găsirea hranei și evadarea din ghearele prădătorilor. Cu toate că papagalii sunt cunoscuți atât pentru longevitatea lor, cât și pentru comportamentul lor complex, cu raportul creier-corp similar cu cel observat la primate, nu este clar dacă cele două trăsături se influențează reciproc.
În cadrul studiului, cercetătorii s-au asociat cu ONG-ul pentru conservarea vieții sălbatice Species360 pentru a compila date de la mai bine de 130.000 de papagali din aproape 1.000 de grădini zoologice din lume. Baza de date i-a ajutat să producă primele estimări credibile privind speranța medie de viață la 217 specii de papagali, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate dintre speciile cunoscute.
Descoperirile au scos la iveală o mare diversitate în speranța de viață, care variază între o medie de doi ani pentru papagalul de smochine, un grup cu două genuri, Cyclopsitta and Psittaculirostris, și până la 30 de ani pentru papagalul stacojiu, Ara macao.
Alte specii longevive includ cacatua cu creasta de sulf din Australia, care trăiește în medie 25 de ani. Având un creier relativ mare, acest lucru a fost asociat cu o speranță mai mare de viață pentru papagali. „Spe pare că un creier mai mare te poate ajută să trăiești mai mult”, spune Smeele.
O altă posibilitate pe care au explorat-o cercetătorii a fost aceea că un creier relativ mare are nevoie de mai mult timp pentru a crește, astfel că și durata de viață este proporțională. Cu toate acestea, nu au fost găsite legături concrete între longevitate și timpul de creștere.
Un papagal cu handicap din Noua Zeelandă a învățat singur cum să folosească unelte
Care este durata de viață a câinelui tău? Ai putea fi surprins!
Un studiu sugerează că sângele tinerilor poate fi secretul pentru longevitatea celor bătrâni