Cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati, conduși de doctorul Robert Krikorian, au descoperit că adăugarea de afine în dieta zilnică a anumitor populații de vârstă mijlocie poate reduce șansele de a dezvolta demență.
Krikorian a declarat că echipa sa a desfășurat timp de mai mulți ani cercetări privind beneficiile fructelor de pădure pentru persoanele cu un risc mai mare de boală Alzheimer și demență.
Deși nu sunt complet diferite de alte fructe de pădure și plante precum varza roșie, Krikorian a spus că afinele au un nivel deosebit de ridicat de micronutrienți și antioxidanți numiți antociani. Antocianii ajută la conferirea culorii specifice a afinei și, de asemenea, ajută la apărarea plantelor împotriva expunerii excesive la radiații, a agenților infecțioși și a altor amenințări, a spus Krikorian.
Aceleași proprietăți care ajută afinele să supraviețuiască oferă beneficii și pentru oameni, cum ar fi reducerea inflamației, îmbunătățirea funcției metabolice și creșterea producției de energie în celule.
Studiile anterioare privind fructele de pădure conduse de Krikorian s-au concentrat pe populațiile mai în vârstă, dar cu această cercetare, echipa a dorit să studieze persoane de vârstă mijlocie pentru a se concentra pe prevenirea și reducerea riscului de demență.
„Observasem beneficii cognitive ale afinelor în studii anterioare cu adulți mai în vârstă și ne-am gândit că acestea ar putea fi eficiente la persoanele mai tinere cu rezistență la insulină”, a declarat Krikorian, profesor și director al diviziei de psihologie din cadrul Departamentului de Psihiatrie și Neuroștiințe Comportamentale al Colegiului de Medicină al UC, potrivit EurekAlert. „Boala Alzheimer, la fel ca toate bolile cronice legate de îmbătrânire, se dezvoltă pe o perioadă de mulți ani, începând de la mijlocul vieții”.
Cercetătorii au analizat 33 de pacienți din zona Cincinnati cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, care erau supraponderali, prediabetici și care observaseră un declin ușor al memoriei odată cu îmbătrânirea. Krikorian a spus că această populație are un risc crescut de demență târzie și de alte afecțiuni comune.
Pe o perioadă de 12 săptămâni, pacienții au fost rugați să se abțină de la consumul de fructe de pădure de orice fel, cu excepția unui pachet zilnic de supliment sub formă de pulbere care trebuia amestecat cu apă și consumat fie la micul dejun, fie la cină. Jumătate dintre participanți au primit pulberi care conțineau echivalentul unei jumătăți de cană de afine întregi, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo.
De asemenea, participanții au fost supuși unor teste care măsurau anumite abilități cognitive care scad la pacienții cu demență, cum ar fi funcțiile executive precum memoria de lucru, flexibilitatea mintală și autocontrolul.
Krikorian a spus că cei din grupul tratat cu afine au prezentat îmbunătățiri la sarcinile cognitive care depind de controlul executiv. Pacienții din grupul cu afine au avut, de asemenea, niveluri mai scăzute de insulină, ceea ce înseamnă că participanții au avut o funcție metabolică îmbunătățită și au putut arde mai ușor grăsimile pentru energie.
Krikorian a spus că grupul care a consumat afine a prezentat un grad ușor suplimentar de decuplare mitocondrială mai mare, un proces celular care a fost asociat cu o longevitate mai mare și cu un stres oxidativ redus. Stresul oxidativ poate duce la simptome precum oboseala și pierderea memoriei.
Astfel, principala concluzie a studiului actual indică faptul că suplimentarea regulată cu afine în dietele oamenilor de vârstă mijlocie cu risc ar putea reduce șansele de a dezvolta demență la sfârșitul vieții.
Descoperirile au fost publicate recent în revista Nutrients.
Beneficiile pe care ti le poate aduce consumul de afine
Cum ajută afinele sănătatea psihică şi fizică? Iată ce au descoperit cercetătorii