Zahărul din sânge (glucoza) este principala sursă de energie a organismului și este furnizat de alimentele și băuturile pe care le consumați. Atunci când mâncăm alimente care conține carbohidrați și calorii, glicemia crește de obicei.
Pe de altă parte, când bem alcool, glicemia poate crește sau scade. Depinde de cantitate și de modul în care organismul individual reacționează la băutura alcoolică.
Unele studii au arătat că adulții cu diabet care au un consum moderat de alcool pot observa o ușoară îmbunătățire a sensibilității la insulină. În cele mai multe cazuri, însă, consumul de alcool în exces poate provoca o scădere nesănătoasă a glicemiei.
Acest lucru se datorează uneia dintre sarcinile principale ale ficatului – fabricarea și eliberarea glucozei în sânge pentru a ajuta la echilibrul zahărului din sânge.
„Consumul de alcool întrerupe acest proces și ficatul prioritizează procesarea alcoolului în loc să elibereze glucoza, iar acest lucru poate duce la scăderea glicemiei”, spune nutriționistul Vandana Sheth, purtător de cuvânt al Asociației specialiștilor în îngrijirea și educarea diabetului.
În plus, atunci când nivelul de zahăr din sânge este prea scăzut, celulele nu au energie adecvată. Te poți simți slăbit, înfometat, agitat sau poți avea dureri de cap. „Dacă luați medicamente pentru diabet, cum ar fi insulina sau un medicament pentru scăderea glicemiei, aceasta poate scădea și mai mult”, spune Sheth.
Nivelurile scăzute de zahăr din sânge pot determina organismul să elibereze epinefrină, așa-numitul „hormon de luptă sau de fugă”, care declanșează un ritm cardiac rapid, transpirație, o senzație de tremurat și anxietate.
Dacă scăderea continuă, iar ficatul nu pompează glucoză în sânge pentru a alimenta creierul, poate interveni o stare de confuzie, somnolență, dificultăți de vorbire și chiar convulsii. Moartea, deși rară, este și ea o posibilitate.
Consumul de alcool poate declanșa, de asemenea, o creștere rapidă a glicemiei. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când beți vin dulce sau bere, ambele cu un conținut ridicat de carbohidrați, sau cocktailuri făcute cu amestecuri zaharoase, sifon sau suc de fructe.
Acești carbohidrați lichizi intră rapid în fluxul sanguin și „este posibil să vedeți acea creștere temporară a glicemiei urmată de o reacție întârziată de scădere a glicemiei”, avertizează Sheth, potrivit EatThis.
Sexul poate influența modul în care oamenii fac față dependenței de alcool
Vești proaste! Consumul moderat de alcool nu este benefic pentru inimă