Acum mult timp, într-o galaxie îndepărtată, tehnologia era mult mai spectaculoasă decât în realitate. În universul „Războiul stelelor” (Star Wars) există nave spațiale comerciale care puteau călători prin continuumul spatiu-timp, în alte galaxii, în doar câteva secunde; roboți autonomi care puteau traduce orice limbă instant; monopolizarea câmpurilor de luptă sau săbii laser cu plasmă care puteau fi ușor ascunse în robe.
Clasicul film „Războiul stelelor” și tehnologiile pe care le prezenta au stimulat imaginația vreme de mai multe decenii – acum însă, unele dintre acestea devin realitate.
În continuare vom prezenta șapte dintre aceste tehnologii spectaculoase prezentate în „Războiul stelelor” care în curând ar putea prinde viață, indică Live Science.
Dronele de luptă au marcat războiul de mult timp – dar nu vei auzi niciodată două drone certandu-se asemeni unui cuplu căsătorit, așa cum o făceau R2D2 și C3PO. Inteligența artificială încă mai are nevoie de timp, dar roboții umanoizi au cunoscut unele evoluții semnificative în ultimii ani.
Firma americana Boston Dynamics demonstrează acest lucru cu doi noi roboți: Atlas – un android biped extrem de agil care poate alerga, sări și face tot felul de acrobații și câinele robot Spot – un robot patruped la fel de agil care deja și-a găsit de lucru în curțile unor spitale, la ferme sau în cadrul Departamentului de Poliție din New York.
Acești roboți nu sunt construiți că să funcționeze asemeni unor mașinării de luptă, dar cu toate acestea, ideea de a-i întâlni noaptea pe o alee întunecată, nu pare tocmai cea mai interesantă idee.
Acestea sunt poate cele mai râvnite tehnologii pentru oricare copil care a crescut odată cu „Războiul stelelor”. Constituite din plasmă retractabilă generată de un cristal special, aceste săbii de luptă sunt încă departe de realitatea efectivă.
Cu toate acestea, inventatorii creativi au adus la viață unele săbii laser mortale, similare cu cele folosite de Jedi. În 2018, Hacksmith w creat prima sabie retractabilă, bazată pe plasmă și cu o lamă ce atinge temperaturi de 2200 grade Celsius și care poate tăia prin titaniu.
Lama necesită un dispozitiv extern de alimentare care sa conțină propan comprimat și oxigen, nefiind chiar atât de ușor de purtat.
În funcție de cât de eficientă se va dovedi o sabie laser, poate că vei avea nevoie și de un braț bionic. Aceasta este o tehnologie care nu mai este deja una ce ține de domeniul fantasticului.
Brațele artificiale funcționale care să poată apuca, ciupi sau executa diferite acțiuni sunt deja o realitate. Compania specializată Open Bionics de exemplu, vinde produsul Hero Arm pentru adulți sau copiii de la opt ani în sus.
Acesta este disponibil în 50 de stiluri diferite, printre care și unul cu tematica „Războiul stelelor” sau Marvel. Se vând la un preț situat între 10.000 și 20.000 dolari pentru un singur braț.
C3PO, personajul robot din seria cinematografică, putea comunica în mai bine de șase milioane de forme diferite de comunicare. În teorie, acest lucru este mult mai impresionant decât cele o sută și ceva de limbi pe care le cunoaște Google Translate.
În prezent putem folosi astfel de tehnologii prin care putem deschide un telefon și scrie in motoare specializate sau vorbi direct in microfon și așa putem avea o traducere funcțională.
Acest gen de tehnologie a existat încă din anii 1950, dar numai de curând acestea au fost construite să atingă viteze impresionante.
Sunt multe firme care încearcă să scoată pe piață motociclete de acest gen, printre care compania britanică Malloy Aeronautics sau firma americană Aerofex.
Ambele proiecte sunt prototipuri, dar testele video arată evoluții promițătoare ale acestor aparate.
Una dintre cele mai bune metode de a călători printr-un teren deșertificat este cu ajutorul unui aeroglisor. În lumea reală, zborurile comerciale spațiale costă enorm.
În iunie 2021, un participant la o licitație a plătit 28 milioane de dolari pentru a se alătura zborului inaugural Blue Origin – un zbor spațial comercial inițiat de Jeff Bezos, fondatorul Amazon.
Fericitul câștigător i s-a alăturat acestuia pentru o călătorie de 19 minute în spațiu – ajungând la o altitudine maximă de aproximativ 100 de kilometri.
Uneori, nava Millennium Falcon a lui Han Solo, „îndrăznea” să facă „salturi in hiperspațiu”, ceea ce permitea navei sa parcurgă distanțe extraordinare în numai câteva secunde.
Dacă hiperspațiul este același lucru cu motoarele Warp – un concept pe care guvernul american îl cercetează, atunci implică distorsionarea continuumului spatiu-timp pentru a putea trece dintr-o parte a universului în alta.
În 1994, fizicianul Miguel Alcubierre a publicat un document care arăta că motorul Warp ar putea fi posibil din punct de vedere fizic, prin folosirea unor cantități egale de energie pozitivă și negativă pentru a comprima simultan spațiul din fața navei spațiale în vreme ce spațiul din spate se expandează. Dar în prezent energia negativă este o pură speculație, la fel că și acest gen de tehnologie.
India testează o navă spațială asemănătoare cu navetele realizate de NASA
Găurile negre pot fi portale pentru călătoria în hiperspaţiu, conform unei echipe de fizicieni
Soarele îi uimește pe oamenii de știință. Ce se întâmplă cu steaua noastră?
Rămășițe de la amartizarea roverului Perseverance, observate în noi imagini de la NASA