Într-o nouă lucrare, cercetătorii au pornit de la următoarea întrebare arzătoare: cât timp va trebui să supraviețuim pentru a interacționa cu extratereștri? Răspunsul lor? 400.000 de ani.
Fără îndoială, 400.000 de ani este o perioadă lungă de timp pentru o specie care există doar de câteva sute de mii de ani și care a descoperit agricultura abia acum 12.000 de ani.
Dar 400.000 de ani este perioada în care va trebui să continuăm să existăm, dacă vrem ca omenirea să comunice cu vreo civilizație extraterestră, sau cel puțin asta susțin noi cercetări privind Civilizațiile Inteligente Extraterestre Comunicative (CETI).
Lucrarea este publicată în The Astrophysical Journal, iar autorii sunt Wenjie Song și He Gao, ambii de la Departamentul de Astronomie al Universității din Beijing.
Studierea altor civilizații în orice fel este derutantă, deoarece avem doar un singur punct de plecare, oamenii de pe Pământ. Cu toate acestea, mulți cercetători au abordat întrebarea ca pe un fel de experiment de gândire, folosind orientări științifice riguroase. Un studiu din 2020, de exemplu, a concluzionat că există probabil 36 de CETI-uri în Calea Lactee.
Numărul de CETI-uri care ar putea exista este legat de cât timp ar trebui să așteptăm pentru a primi vești de la unul.
Pe baza cunoștințelor noastre despre Calea Lactee, ecuația Drake încearcă să estimeze câte CETI-uri ar putea exista în galaxia noastră.
Ecuația lui Drake are defectele sale, după cum au explicat mulți critici, căci numărul de civilizații pe care îl calculează nu este fiabil. Dar ecuația Drake este mai degrabă un experiment de gândire, decât un calcul real.
„Majoritatea studiilor privind această problemă se bazează pe ecuația Drake”, scriu cercetătorii, potrivit ScienceAlert. „Dificultatea evidentă a acestei metode constă în faptul că este incertă și imprevizibilă cuantificarea probabilității ca viața să apară pe o planetă potrivită și să se dezvolte în cele din urmă într-o civilizație avansată”.
Așadar, cum au ajuns la 400.000 de ani, dacă nici măcar nu știm câte CETI-uri ar putea exista?
Perechea de cercetători nu este prima care abordează această întrebare. Lucrarea lor prezintă câteva dintre eforturile științifice anterioare pentru a înțelege incidența altor civilizații în Calea Lactee. De exemplu, ei fac referire la studiul din 2020 care estimează că există 36 de CETI-uri în Calea Lactee.
Acest număr a provenit din calcule care implică istoricul formării stelelor galactice și probabilitatea ca acestea să găzduiască planete asemănătoare Pământului în zonele lor locuibile.
Documentul respectiv clarifică faptul că „subiectul civilizațiilor extraterestre inteligente și comunicative va rămâne în întregime în domeniul ipotezelor până când se va face o detecție pozitivă”.
Dar ei subliniază, de asemenea, că oamenii de știință pot produce în continuare modele valoroase bazate pe ipoteze logice, „care pot produce cel puțin estimări plauzibile ale ratei de apariție a unor astfel de civilizații”.
Acest studiu duce mai departe aceeași gândire. Acesta se ocupă de doi parametri, ambii fiind slab înțeleși. Primul se referă la câte planete terestre sunt locuibile și la modul în care viața pe aceste planete evoluează într-un CETI. Cel de-al doilea se referă la etapa din evoluția stelei gazdă în care s-ar putea naște un CETI.
Song și Gao au efectuat o serie de simulări, folosind diferite valori pentru aceste variabile. Ei au ajuns la două scenarii: o perspectivă optimistă și o perspectivă pesimistă.
Prima susține că o stea trebuie să se afle la cel puțin 25% din durata sa de viață înainte de a putea apărea un CETI. Iar pentru fiecare planetă terestră, există doar 0,1% șanse să apară un CETI.
Aceste variabile creează peste 42.000 de CETI-uri, ceea ce pare mult, dar nu este așa atunci când sunt răspândite în întreaga galaxie la momente diferite. Mai mult, ar trebui să supraviețuim încă 2.000 de ani pentru a obține o comunicare bidirecțională. Dar acesta este scenariul optimist.
În scenariul pesimist, o stea nu poate găzdui un CETI până când nu este mult mai bătrână, iar probabilitatea ca o singură planetă terestră să găzduiască un CETI scade la un procent minuscul.
Acest calcul pesimist produce doar aproximativ 111 CETI-uri în Calea Lactee. Chiar mai rău, ar trebui să mai supraviețuim încă 400.000 de ani pentru a avea o comunicare bidirecțională cu ei.
„Cu toate acestea, s-a propus ca durata de viață a civilizațiilor să fie foarte probabil autolimitată, din cauza multor perturbări potențiale, cum ar fi problemele demografice, anihilarea nucleară, schimbările climatice bruște, cometele, schimbările ecologice etc. Astfel, pentru unele situații pesimiste, este posibil ca oamenii să nu primească niciun semnal de la alte CETI înainte de dispariție.”
Ar putea întâlni vreodată omenirea o altă civilizație? Este una dintre cele mai convingătoare întrebări ale noastre și este aproape sigur că nimeni în viață astăzi nu va avea vreodată un răspuns, concluzionează oamenii de știință.
NASA vrea să contacteze extratereștri. Ce mesaj vor să transmită cercetătorii în spațiu?
Oamenii de știință de la NASA au creat un nou mesaj pentru extratereștri
Un astrofizician spune că este posibil să fi observat deja găuri de vierme făcute de extratereștri
Oamenii de știință au scanat cerul, în căutarea extratereștrilor. Ce au descoperit?