Fibrilația atrială, cea mai frecventă anomalie a ritmului cardiac, a fost asociată cu o treime dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice, cel mai frecvent tip de AVC. Dar fibrilația atrială este subdiagnosticată, parțial pentru că mulți pacienți sunt asimptomatici. Aici intervine electrocardiograma cu AI.
Recent, s-a demonstrat că electrocardiografia (ECG) cu inteligență artificială (AI) identifică prezența episoadelor scurte de fibrilație atrială, iar capacitatea algoritmului dezvoltat pentru electrocardiograma cu AI de a prezice fibrilația atrială cu până la 10 ani înainte de diagnosticul clinic a fost confirmată într-un studiu pe populație condus de cercetătorii de la Clinica Mayo.
Studiul a oferit dovezi că algoritmul poate ajuta și la identificarea pacienților cu risc mai mare de declin cognitiv. Potrivit studiului, ECG-ul cu Inteligență Artificială care arată o probabilitate mare de fibrilație atrială a fost asociat și cu prezența infarctelor sau a incidentelor de accident vascular cerebral cerebral la RMN.
Studiul este descris într-un articol numit „Artificial Intelligence-Enabled Electrocardiogram for Atrial Fibrillation Identifies Cognitive Decline Risk and Cerebral Infarcts”, publicat în Mayo Clinic Proceedings.
Cele mai multe dintre infarctele observate au fost subcorticale, ceea ce înseamnă că au avut loc în regiunea de sub cortex a creierului. Acest lucru sugerează că ECG-ul cu AI nu numai că prezice fibrilația atrială, dar detectează și alți markeri de boli cardiace și se corelează cu boala cerebrovasculară a vaselor mici și declinul cognitiv, scrie Medical Xpress.
„Acest studiu constată că o electrocardiografie cu AI făcută în timpul ritmului sinusal normal a fost asociată cu o cogniție de bază mai proastă și cu o scădere treptată a cogniției și a atenției globale”, spune dr. Jonathan Graff-Radford, neurolog al Clinicii Mayo și autor al studiului.
„Descoperirile ne fac să ne întrebăm dacă inițierea anticoagulării este o strategie preventivă eficientă și sigură la persoanele cu un scor mare al algoritmului AI-ECG pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral și declin cognitiv”, a adăugat el.
Sunt necesare studii prospective controlate pentru a determina dacă un scor mare de fibrilație atrială dat de electrocardiograma cu AI ar putea fi un biomarker pentru a identifica pacienții cu anticoagulare sau cu modificarea mai agresivă a factorului de risc de AVC, spune dr. Graff-Radford.
Studiul retrospectiv a analizat ECG-urile de ritm sinusal ale 3.729 de pacienți cu o vârstă medie de 74 de ani, care au fost înscriși în Mayo Clinic Study of Aging între 2004 și 2020.
Ajustând pentru factorii demografici, scorul de fibrilație atrială al AI-ECG a fost corelat cu o valoare mai scăzută și un declin mai rapid al capacităților cognitive. Aproximativ unei treimi dintre pacienții cărora li s-a efectuat ECG li s-a realizat și un RMN, iar probabilitatea mare de fibrilație atrială în ECG a fost corelată cu infarctele cerebrale detectate prin RMN.
„Aplicarea acestui algoritm AI-ECG poate fi o altă modalitate de a examina persoanele nu numai pentru a determina riscul de fibrilație atrială, ci și pentru a identifica riscul viitor de declin cognitiv și de accident vascular cerebral”, spune dr. Graff-Radford.
Vă recomandăm să citiți și:
Noi metode de combatere a leziunilor provocate de diabet. Ce spun specialiștii?
Telefoanele mobile ar putea cauza Alzheimer, arată un studiu
Un nou tratament cu ultrasunete poate ajuta la regresia cancerului de ficat
Copiii ar trebui să fie testați pentru anxietate chiar dacă nu prezintă simptome