Home » Știință » O ciocolată mai dulce și mai aromată. Ce presupune noua metodă de prelucrare a boabelor de cacao?

O ciocolată mai dulce și mai aromată. Ce presupune noua metodă de prelucrare a boabelor de cacao?

Publicat: 01.05.2022

Producerea ciocolatei, unul dintre cele mai îndrăgite dulciuri din lume, este un proces în mai multe etape care începe cu boabele de cacao proaspăt recoltate. Oamenii au experimentat cu fabricarea ciocolatei timp de milenii și, chiar și astăzi, încă apar noi metode.

Acum, cercetătorii care au publicat un raport în Journal of Agricultural and Food Chemistry al ACS au descoperit că o etapă alternativă de procesare, numită „incubare umedă”, are ca rezultat o ciocolată neagră cu un gust mai fructat și mai aromat decât procesul convențional de fermentare.

După recoltarea boabelor de cacao, acestea sunt acoperite în mod tradițional cu frunze de bananier și lăsate câteva zile la fermentat, potrivit Phys.org.

Rolul microbilor în producția de ciocolată

În acest timp, microbii din mediul înconjurător degradează pulpa care înconjoară boabele, încălzindu-le și acidificându-le. Acest lucru provoacă modificări biochimice în boabe care reduc amărăciunea și astringența, dezvoltând în același timp aromele și gusturile plăcute.

Sursa foto: Unsplash

Recent, oamenii de știință au dezvoltat o abordare alternativă, numită incubare umedă, în care boabele de cacao uscate, nefermentate, sunt rehidratate într-o soluție acidă, încălzite timp de 72 de ore și apoi uscate din nou.

Metoda, care este mai rapidă și mai ușor de controlat decât fermentarea, a produs în boabele de cacao arome similare cu cele ale fermentării, cu unele diferențe.

Cum se prepară ciocolata cu cel mai dulce gust?

Irene Chetschik, Ansgar Schlüter și colegii săi au dorit să afle cum se compară gustul și aroma produsului final – ciocolata – atunci când se folosește incubarea umedă față de fermentarea tradițională.

Cercetătorii au realizat batoane de ciocolată folosind boabe de cacao uscate, incubate umed sau fermentate, precum și boabe nefermentate. Membrii au declarat că proba incubată umedă avea o intensitate mai mare de arome fructate, florale, de malț, asemănătoare cu cele de caramel, iar cea fermentată avea note aromatice mai intense de prăjitură.

De cealaltă parte, ciocolata făcută din boabe nefermentate avea o aromă preponderent verde. Membrii juriului au evaluat proba incubată umedă ca fiind cea mai dulce la gust, în timp ce ciocolata nefermentată a fost cea mai amară și astringentă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Interzis la ciocolată! De ce nu se pot bucura și câinii de acest răsfăț?

De ce este ciocolata atât de tentantă? Un ingredient străvechi deține secretul

O ciocolată veche de 121 de ani, găsită în casca unui maior din Al Doilea Război al Burilor. De ce este atât de specială

Cercetătorii gălățeni au inventat ciocolata fără zahăr și cu numeroase proteine

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase