Home » Știință » Cum ar putea schimba tehnologia modul în care interacționăm cu mâncarea?

Cum ar putea schimba tehnologia modul în care interacționăm cu mâncarea?

Publicat: 07.04.2022

Cercetătorii explorează modul în care viitoarele tehnologii de „interacțiune om-aliment” ar putea aduce experiențe complet noi și inedite de interacțiune cu alimentele.

De la crearea de arome personalizate printate 3D, până la reprezentări bazate pe gust ale descărcării de fișiere digitale, viitoarele tehnologii alimentare ar putea oferi o gamă largă de posibilități, spun cercetătorii.

Aceste aplicații noi pentru viitoarele tehnologii de interacțiune între om și alimente sunt imaginate în cadrul unui studiu publicat de o echipă de cercetători în domeniul interacțiunii om-calculator de la Universitatea Lancaster și Dovetailed Ltd. Lucrarea lor explorează studiile anterioare privind tehnologiile și alimentele și identifică noi căi de cercetare viitoare.

Printre alte idei se numără avatarurile digitale care creează experiențe culinare sau care îi sfătuiesc pe oameni să încetinească viteza de mestecare a alimentelor, raportează TechXplore.

Noi modalități de a interacționa cu alimentele

Cercetătorii au efectuat o analiză sistematică, care a cuprins 109 lucrări academice referitoare la tehnologii și alimente, și au realizat interviuri cu 18 bucătari profesioniști pentru a afla mai multe despre tehnicile noi pe care bucătarii le folosesc pentru a îmbunătăți experiențele culinare.

Studiul a analizat aspectele senzoriale, emoționale, cognitive și sociale ale experiențelor alimentare, precum și opiniile bucătarilor cu privire la utilizarea aromelor și a emoțiilor, la performanță, la importanța aspectelor senzoriale și a stimulării, precum și la aspectele culturale legate de alimentație.

Pe lângă faptul că a descoperit noi căi de cercetare în domeniul interacțiunii dintre om și mâncare, echipa de cercetare a conceput un cadru conceptual pentru proiectarea de noi experiențe.

Sonde electronice pot stimula gustul

„O serie de tehnologii au fost cercetate și dezvoltate în jurul alimentelor, de la sondele electronice care stimulează gustul, până la aplicațiile de numărare a caloriilor. Cercetarea noastră face un bilanț al studiilor existente în domeniul tehnologiei alimentare și, prin intermediul interviurilor cu bucătari profesioniști, identificăm noi domenii pe care cercetătorii și designerii trebuie să le exploreze, în care noile tehnologii ar putea îmbunătăți experiențele noastre alimentare,” a declarat profesorul Corina Sas, de la Universitatea Lancaster, co-autor al lucrării.

„Există un mare potențial pentru ca tehnologiile din domeniul alimentelor să ajute la stimularea emoțiilor, la activarea memoriei și la reglarea comportamentelor alimentare sănătoase, de exemplu.”

„Această lucrare nu numai că ajută la înțelegerea modurilor în care alimentele pot fi folosite astăzi cu tehnologiile pe care le cunoaștem deja, dar oferă și sugestii pentru noi experiențe și noi soluții tehnologice”, a declarat Dr. Tom Gayler, co-autor al studiului.

Cercetarea a fost publicată de ACM Transactions on Human-Computer Interaction.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Care este cel mai bun aliment împotriva bolii Alzheimer?

Dieta de război. Povești greu de „înghițit” despre alimentația de pe front

Resturile alimentare ar putea fi transformate în energie regenerabilă

Cele trei alimente care ne scurtează viața, potrivit unui nou studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce a dispărut Agatha Christie timp de 11 zile?
De ce a dispărut Agatha Christie timp de 11 zile?
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Mayim Bialik, cercetătoarea din The Big Bang Theory, dar și din viața reală
Mayim Bialik, cercetătoarea din The Big Bang Theory, dar și din viața reală
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul ...
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul ...
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile
Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile