Câinii și pisicile pot fi expuși în casele lor la un grup potențial toxic de substanțe chimice, iar descoperirea acestora în excrementele animalelor de companie este un semn al problemelor de sănătate pentru oamenii care trăiesc cu ele, arată un nou studiu.
Denumite amine aromatice, substanțele chimice care se găsesc în fumul de tutun și în coloranții utilizați în produse cosmetice, textile și materiale plastice sunt cunoscuți provocatori de cancer. În special, studiul a arătat că fumul de tutun nu a fost o sursă majoră de expunere pentru animalele de companie, sugerând că produsele din urmă au fost probabil principalii vinovați.
Condus de cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine, studiul a identificat opt tipuri de amine aromatice în excremente animalelor de companie.
De asemenea, a găsit urme de substanțe chimice în mai mult de 38% din probele de urină prelevate de la un grup separat de animale de companie.
Studiul a fost publicat în Environment International.
„Descoperirile noastre sugerează că animalele de companie intră în contact cu amine aromatice care se scurg din produsele din mediul casnic”, spune dr. Sridhar Chinthakindi, bursier postdoctoral la NYU Langone Health.
„Deoarece aceste substanțe au fost legate de cancerul de vezică urinară, cel colorectal și de alte forme de cancer, rezultatele noastre pot explica de ce atât de mulți câini și pisici dezvoltă astfel de boli”, a adăugat Chinthakindi.
El adaugă că rezultatele sugerează că, în afară de astfel de expuneri directe, animalele de companie sunt probabil expuse indirect.
De exemplu, cercetările anterioare au arătat că un medicament comun pentru controlul puricilor numit amitraz poate fi descompus într-o amină aromatică numită 2,6-dimetilanilină de către microbii care trăiesc în sistemele digestive ale animalelor. Aceasta a fost cea mai comună amină aromatică detectată în noul studiu, reprezentând aproape 70% dintre cele găsite la câini și aproape 80% dintre cele găsite la pisici.
Investigațiile anterioare ale autorilor studiului au măsurat alte substanțe chimice care perturbă hormonii, printre care ftalați, melamină și bisfenoli din urina animalelor de companie. Cu toate acestea, noul studiu este primul conceput pentru a explora expunerea animalelor de companie la aminele aromatice din gospodărie, potrivit lui Chinthakindi.
Pentru investigație, echipa de cercetare a colectat mostre de urină de la 42 de câini și 21 de pisici care trăiesc în gospodării private, spitale veterinare și adăposturi de animale din Albany, New York. De asemenea, au colectat probe de fecale de la alte 77 de animale de companie care trăiesc în aceeași regiune.
Au înregistrat toate vârstele, rasele și sexele animalelor. Apoi echipa de cercetare a analizat probele pentru dovezi pentru 30 de tipuri diferite de amine aromatice și nicotină.
Una dintre descoperiri a fost că pisicile aveau o concentrație de amine aromatice în urină de cel puțin 3 ori mai mare decât a câinilor, deși autorii studiului spun că atât expunerea mai mare, cât și diferențele de metabolism dintre cele două specii au probabil un rol în concentrațiile substanțelor chimice găsite. În special, pisicile nu descompun mulți compuși la fel de eficient cum o fac câinii.
De asemenea, investigația a arătat o mică diferență în ceea ce privește expunerea la amine aromatice între animalele care locuiau într-o casă, în comparație cu cele care locuiau într-un adăpost sau cu cele care locuiau la un spital veterinar. Potrivit lui Chinthakindi, acest lucru evidențiază cât de frecvent apar aceste substanțe și cât de greu sunt de evitat, scrie Medical Xpress.
„Deoarece animalele de companie sunt mai mici și mai sensibile la toxine, ele servesc drept indicatori de pericol excelenți pentru evaluarea riscurilor chimice pentru sănătatea umană”, spune dr. Kurunthachalam Kannan, profesor la Departamentul de Pediatrie al NYU Langone.
„Dacă animalele de companie sunt expuse la toxine în casele noastre, atunci ar trebui să ne gândim și la propria expunere”, a mai spus el.
Kannan, de asemenea profesor la Center for Investigation of Environmental Hazards din NYU Langone, avertizează că rămâne neclar ce niveluri de amine aromatice pot fi tolerate în siguranță de către animalele de companie și că, până în prezent, nu a fost stabilită nicio limită de către organizațiile de reglementare pentru a ne proteja de aceste amine.
El adaugă că autorii studiului urmăresc să exploreze legătura dintre expunerea la amine aromatice și cancerul vezicii urinare, al tiroidei și cel testicular la animalele de companie.
Vă recomandăm să citiți și:
Pastila contraceptivă pentru bărbați a avut o eficiență de 99% la șoareci, fără efecte adverse
Șoarecii pot deosebi o fotografie de lucrul real. Ce au mai dezvăluit noi experimente?
Un dispozitiv de depistare a cancerului, bazat pe viermi, le-ar putea ușura munca medicilor
O nouă metodă de a debloca bariera hematoencefalică a fost descoperită într-un studiu pe șoareci