Ai auzit vreodată bancul cu astronautul care a suferit de intoxicație alimentară pe Stația Spațială Internațională sau oriunde altundeva în spațiu? Probabil că nu și asta dintr-un motiv întemeiat. Un astfel de eveniment nu s-a petrecut niciodată. Până în prezent, niciun astronaut nu a suferit de așa ceva în spațiu.
„La NASA, avem niște standarde micro-biologice superioare comparativ cu majoritatea companiilor din industria alimentară în general”, spun Xulei We, specialistul în alimentație de la NASA, pentru Stația Spațială Internațională. Cu alte cuvinte, NASA este foarte strictă atunci când vine vorba despre siguranța alimentară și depozitare atunci când vine vorba de călătoriile spațiale.
Pentru a reduce riscul unor potențiale îmbolnăviri, toate produsele trimise pe SSI trec prin niște testări riguroase. Dacă un aliment pică aceste teste, el este imediat înlăturat. În opoziție, un meniu care trece cu succes testele, trebuie să fie atât sigur de consumat, cât și să conțină valori nutriționale ridicate.
Într-o zi oarecare, „cămara cu alimente” de pe ISS conține aproape 200 de meniuri din care un astronaut poate să aleagă. Acest bufet liofilizat compune 70-75% din mesele echipajului. Restul este compus din preferințele fiecărui membru în parte – fiecare astronaut are dreptul să-și facă un fel de listă cu preferințe și cereri alimentare sau băuturi pe care și le doresc în timpul misiunii.
Chiar și așa, multe dintre aceste preferințe nu apucă să ajungă pe Stație în timp util pentru șederea unui astronaut, iar în unele cazuri acestea nu ajung deloc. De la producție până la transport, durează destul de mult pentru ca aceste alimente să fie aprobate, iar mai apoi încărcate pe o rachetă spațială. Chiar și așa, o dată ce mâncarea ajunge pe orbită, poate să dureze ani înainte de a fi consumată de un astronaut flămând, indică Popular Science.
„Nu avem un vehicul cargo cu care să putem merge în fiecare săptămână pentru a-i aproviziona cu lucrurile preferate”, spune Wu. „Astfel, trebuie să pregătim din timp mâncarea lor și să o încărcăm în în vehiculele de transport înainte chiar și de lansarea echipajului.
În timp ce călătoriile spațiale devin din ce în ce mai puțin o realitate distantă, NASA are intenția de a îmbunătăți procesul de procesare și împachetare al alimentelor, pentru ca acestea să poată dura cât mai mult. Dincolo de aspectul transportului, există o serie de alimente care în prezent sunt interzise la bordul SSI – iar motivele ar putea surprinde pe oricine.
În locuințele noastre, micile firimituri pot fi catalogate drept motiv pentru enervare și dezordine, mai degrabă decât o problemă reală. Dar o dată ce ai părăsit siguranța orbitei Pământului, aceste mici particule sunt considerate a fi un risc profesional.
Acestea sunt catalogate ca Foreign Object Debris – FOD – sau orice obiect care ar putea produce pagube unei navete sau sistem. NASA este de părere că aceste particule ar putea interfera cu echipamentul misiunii, să fie inhalate de membri echipajului sau să plutească în ochii acestora.
Dar din fericire, asta nu înseamnă că astronauții pleacă fără mâncare sfărâmicioasă. De exemplu, în locul panificației obișnuite au fost identificate alternative. „Tortilla este o alternativă populară. Nu este chiar pâine dospită, dar cumva deservește aceluiași scop”, spune We. „Este versatilă, dar aceasta nu se sfărâmă așa cum o face pâinea”.
Există și alte alimente care pot provoca dezordine, printre care se numără și înghețata. În micro-gravitație, aceste bunătăți deshidratate pot deveni atât de fragile încât să se sfărâmițeze complet.
Dacă ar fi să vrei să folosești sarea și piperul în spațiu, granulele ar ajunge să fie suspendate în aer constituind un risc profesional. Pentru a da mai mult gust mâncării, oamenii de știință de la NASA au venit cu o alternativă inteligentă: condimentele lichide.
În locul solnițelor tradiționale, astronauții pot folosi alternative lichide ale acestor condimente. Laboratorul alimentar al NASA dizolvă sarea în apă înainte de a trimite lichidul în spațiu.
Băuturile acidulate sunt probabil cele mai periculoase de pe lista alimentelor interzise în spațiu. Aceste băuturi, prin definiție conțin dioxid de carbon dizolvat. Pentru a-l elimina, oamenii eliberează gazul printr-un sunet specific – râgâitul, dar potrivit NASA, acest proces nu se petrece în condiții de micro-gravitație. Fără gravitație care să împingă bulele afară, acestea pot deveni captive în sistemul digestiv al unui astronaut.
Cu toate acestea este dificil de identificat cu exactitate care sunt efectele asupra sănătății ale acestor băuturi acidulate pentru că NASA nu a putut efectua teste în condiții de siguranță.
Alcoolul nu este interzis doar pentru a menține echipajul treaz și funcțional. Unul dintre principalele motive pentru care bețiile nu sunt permise la bord este pentru că s-ar putea produce avarii ale Sistemului de Control al Mediului și Susținere a Vieții – ECLSS.
Unul dintre multele responsabilități pe care le are acest sistem este acela de a oferi aer curat și apă potabilă prin reciclarea urinei, condensului sau altor produse reziduale. Un ingredient cheie din alcool este etanolul, un compus care poate deveni foarte volatil în spațiu.
Pentru că apa reciclată are standarde de calitate foarte stricte, orice ar putea interveni în sistemul digestiv al unui astronaut și în procesele subsumate, ar putea periclita întregul sistem.
Stația Spațială Internațională se dezintegrează? Rusia a făcut publică o filmare cel puțin ciudată
NASA caută modalități de a ține Stația Spațială Internațională pe orbită fără ajutorul Rusiei
Lumina solară ar putea transforma deșeurile astronauților în combustibil pe Marte