CEO-ul Tesla, Elon Musk, a dezvăluit pe Twitter că se gândește serios să creeze o platformă social media.
„Faptul că Twitter servește de facto drept piață publică, nerespectând principiile libertății de exprimare subminează în mod fundamental democrația”, a scris Musk, potrivit Interesting Engineering.
Aproximativ în aceeași perioadă, Elon Musk i-a întrebat pe utilizatori dacă cred că Twitter aderă la principiul libertăţii de exprimare. Peste 70% dintre respondenți au votat „nu”.
„Consecințele acestui sondaj vor fi importante. Vă rog să votați cu atenție”, a mai spus el, adăugând că „libertatea de exprimare este esențială pentru o democrație funcțională”.
Miliardarul a avut unele probleme cu Twitter în trecut, legate de Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) din SUA.
În august 2018, Musk a postat ceea ce părea un tweet inofensiv, anunțând că se gândește să scoată Tesla de pe bursă. La acea vreme, observatorii au văzut-o pur și simplu ca pe o modalitate de a-i enerva pe vânzătorii în lipsă, dar anunțul a avut în scurt timp niște consecințe destul de grave, făcându-i pe investitorii să se teamă, determinând autoritățile să amendeze Tesla cu 20 de milioane de dolari și creând un proces colectiv.
Tweetul din 2018 a declanșat un lanț de evenimente care au continuat până în februarie 2022, când au fost făcute publice noi informații despre supravegherea federală.
Tweetul a susținut că Musk ar putea scoate Tesla de pe bursă cu o valoare de 420 de dolari pe acțiune, deoarece CEO-ul avea „finanțarea pregătită” pentru a cumpăra acțiunile de la toți cei care nu doreau să rămână implicați în companie. Acest lucru a făcut ca acțiunile Tesla să crească și apoi să revină la normal.
În dosarul SEC al Tesla, compania a scris că comisia a emis o citație pe 16 noiembrie 2021, din cauza unui alt tweet al lui Musk, în care acesta a discutat despre planurile de a vinde 10% din participația sa în companie. Tweetul a venit parțial ca o reacție aparentă la o propunere, respinsă între timp, făcută de administrația președintelui Joe Biden de a impozita ca venit câștigurile financiare realizate pe bursă.
Dar autoritățile federale, care au urmărit de ani de zile comentariile CEO-ului pe Twitter despre finanțele companiei sale, aparent, au simțit că au suficiente motive pentru a investiga în continuare. Tesla a ajuns la o înțelegere cu SEC în 2019, prin care erau impuse restricții asupra mesajelor scrise de Musk pe Twitter despre informații specifice companiei, dar nu au fost solicitate sancțiuni suplimentare.
Dar, în februarie 2022, organizația a lansat o nouă citație care arăta modul în care tweetul CEO-ului se întorcea din nou împotriva lui. Cu toate aceste necazuri pe Twitter, se poate vedea de ce antreprenorul prolific ar dori să-și creeze propria platformă social media.
Vă recomandăm să citiți și:
Scrolling-ul la nesfârșit. Ce efecte are asupra creierului și care este remediul?
Reciclarea smartphone-urilor a progresat, dar mai sunt multe aspecte de rezolvat
Microsoft a anunțat că oprește activitățile din Rusia
Starlink, serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, a fost autorizat în România