Machu Picchu se numără printre cele mai recunoscute situri arheologice din lume. Simbol de durată al Imperiului Inca, este una dintre cele mai vizitate atracții din America Latină și se află în centrul industriei turistice peruane.
Cu toate acestea, atunci când Hiram Bingham a vizitat pentru prima dată ruinele în 1911 și apoi le-a adus în atenția lumii, acestea erau puțin cunoscute, chiar și printre cei care locuiau în regiunea Cuzco din Peru, potrivit EurekAlert.
La mai bine de 110 ani de la prima vizită a lui Bingham la sit, istoricul Donato Amado Gonzales de la Ministerul Culturii din Peru și arheologul Brian S. Bauer de la Universitatea Illinois Chicago au revizuit notele originale de teren ale lui Bingham, hărțile de la începutul secolului XX ale regiunii și documente funciare vechi de secole din diferite arhive.
Cercetătorii concluzionează că incașii l-au numit inițial Huayna Picchu, pentru vârful stâncos care se află cel mai aproape de sit, și nu Machu Picchu, care este numele celui mai înalt munte din apropierea orașului antic.
„Am început cu incertitudine, privind numele ruinelor atunci când Bingham le-a vizitat prima dată și apoi am analizat mai multe hărți și atlase, tipărite înainte de vizita lui Bingham la ruine”, a declarat Bauer, profesor de antropologie. „Există date semnificative care sugerează că orașul incaș se numea de fapt Picchu sau, mai probabil, Huayna Picchu”.
Cercetătorii au descoperit că ruinele unui oraș incaș numit Huayna Picchu sunt menționate într-un atlas din 1904 care a fost publicat cu șapte ani înainte ca Bingham să ajungă în Peru.
În plus, în lucrarea lor publicată în Ñawpa Pacha: Journal of Andean Archaeology, ei detaliază că lui Bingham i s-a spus în 1911 despre ruinele numite Huayna Picchu de-a lungul râului Urubamba, înainte de a pleca din Cuzco pentru a căuta rămășițele. Fiul unui proprietar de pământ i-a spus mai târziu lui Bingham, în 1912, că ruinele se numeau Huayna Picchu.
Potrivit lui Bauer, datele legate de numele original al orașului incaș sunt păstrate în relatările scrise de spanioli relativ curând, după ce regiunea a intrat sub controlul lor la sfârșitul secolului al XVI-lea.
„De asemenea, potrivit unei relatări, la sfârșitul secolului al XVI-lea, indigenii din regiune se gândeau să se întoarcă pentru a reocupa situl pe care îl numeau Huayna Picchu”, a concluzionat el.
Așezarea Rúpac, cunoscută și ca „Machu Picchu din Lima”
Arheologii dezvăluie structuri necunoscute în Parcul Național Machu Picchu