Situat chiar la est de Forumul Roman, amfiteatrul masiv din piatră cunoscut sub numele de Colosseum reprezintă atracția principală a Romei. Cu toate acestea, în ciuda notorietății sale, puțini oameni cunosc povestea sa și utilitatea pe care o avea în antichitate.
Construcția Colosseumului a început între anii 70 și 72 d.Hr., în timpul domniei lui Vespasian. Este situat chiar la est de Dealul Palatin, pe terenul a ceea ce a fost Casa de Aur a lui Nero.
Lacul artificial, care era piesa centrală a acelui complex de palate, a fost drenat, iar Colosseumul a fost amplasat acolo, o decizie care a fost atât simbolică, cât și practică. Vespasian, al cărui drum spre tron a avut începuturi relativ umile, a ales să înlocuiască lacul privat, cu un amfiteatru public care putea găzdui zeci de mii de romani.
Structura a fost inaugurată oficial în anul 80 d.Hr. de către Titus, în cadrul unei ceremonii care a inclus 100 de zile de jocuri, potrivit Britannica.
Mai târziu, în anul 82 d.Hr., Domițian a finalizat lucrarea prin adăugarea etajului superior. Spre deosebire de amfiteatrele anterioare, Colosseumul este o structură independentă din piatră și beton, care folosește un sistem complex.
Colosseumul a fost cel mai mare amfiteatru din lumea romană. Acesta avea o capacitate de aproximativ 50.000 de spectatori, fiind scena a mii de lupte corp la corp între gladiatori sau a unor concursuri între oameni și animale. În plus, se realizau și simulări de lupte navale, întrucât arena era inundată cu apă, toate organizate cu mari cheltuieli.
Majoritatea combatanților care se luptau în fața publicului din Colosseum în Roma Antică erau bărbați (deși existau și gladiatori femei). Gladiatorii erau, în general, sclavi, criminali condamnați sau prizonieri de război, potrivit History.
În perioada medievală, Colosseumul a fost folosit ca biserică, apoi ca fortăreață de două familii romane importante, Frangipane și Annibaldi. Colosseumul a fost deteriorat de fulgere și cutremure și, mai grav, de vandalism și poluare.
Toate scaunele de marmură și materialele decorative au dispărut, deoarece situl a fost tratat ca o simplă carieră timp de mai bine de 1.000 de ani. Conservarea Colosseumului a început cu adevărat în secolul al XIX-lea, cu eforturi notabile conduse de Pius al VIII-lea, iar în anii 1990 a fost demarat un proiect de restaurare.
Deși două treimi din Colosseumul original au fost distruse de-a lungul timpului, amfiteatrul rămâne o destinație turistică populară, precum și un simbol al Romei și al istoriei sale lungi și tumultoase.
Descoperire impresionantă în „Colosseumul” din Turcia
Colosseumul va beneficia de o podea retractabilă de ultimă generație