Cercetătorii din China cred că trebuie să facem mai mult pentru a îi proteja pe copiii modificați genetic și propun construirea unui centru în care aceștia să fie îngrijiți… și studiați.
Qiu Renzong, profesor de filozofie la Academia Chineză de Științe Sociale, și Lei Ruipeng, bioetician la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong, au scris o propunere care explorează îngrijirea pentru „bebelușii CRISPR” (sau copiii modificați genetic).
Un articol despre propunerea celor doi a apărut în revista științifică Nature, care a văzut lucrarea celor doi, însă aceasta nu a fost încă publicată.
Potrivit Futurism, lucrarea afirmă că în timpul procesului de editare a genelor ar fi putut apărea erori. Ca atare, autorii cred că genomul copiilor ar trebui să fie secvențiat și analizat în mod regulat în căutare de „anomalii”.
Copiii în cauză proveneau din embrioni modificați genetic în 2018. He Jiankui, cercetătorul care a editat embrionii, a fost închis pentru acțiunile sale. Cu toate acestea, el urmează să fie eliberat în următoarele luni, potrivit jurnalului.
În timp ce autorii propunerii spun că copiii ar putea să nu fie afectați de vreo eroare din procesul de editare a genelor, ei cred că monitorizarea regulată a genomului ar putea fi cea mai bună pentru a le asigura siguranța.
„Aceasta este dorința noastră. Dar cine ar putea fi sigur de asta?”, a spus Qiu pentru Nature, referindu-se la posibilitatea ca genele copiilor să nu fi fost afectate.
Deși este intrigantă, propunerea lor a primit o mulțime de respingeri din partea comunității internaționale de sănătate. Mulți sunt preocupați de invadarea inutilă a intimității copiilor.
„Protecția specială s-ar putea traduce, de asemenea, într-o supraveghere mai intensă”, a declarat pentru revistă Eben Kriksey, antropolog medical la Institutul Alfred Deakin.
Se pare că pe măsură ce tehnologia de editare genetică devine mai sofisticată, va fi în cele din urmă disponibilă comercial, ceea ce înseamnă că copiii modificați genetic vor fi din ce în ce mai mulți. Deci, deși există preocupări, există și un argument convingător pentru a începe să înțelegem riscurile de pe acum.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au găsit microplastice în bebeluși. Copiii, mai expuși la microplastice decât adulții
Ora de culcare influențează sănătatea inimii
Celule vii și funcționale ale creierului, printate 3D de oamenii de știință în laborator