Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit despre momentul în care se pot lua primele relaxări ale restricțiilor pandemice, menționând cel puțin 2 săptămâni de trend în scădere. Ultima măsură va fi scoaterea măștii în interior, l-a completat Arafat.
Întrebat, dacă există un calendar al relaxărilor, șeful DSU, Raed Arafat, a răspuns că în acest moment nu, însă crede că ultima măsură care se va atinge va fi masca în interior sau în spațiile închise.
„Probabil că se va umbla la capacitățile sălilor în care au loc anumite activități, la masca în exterior. Sunt mai multe măsuri care pot fi treptat ridicate dacă continuă trendul de scădere a cazurilor și internărilor”, a spus Arafat.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a spus, la rândul său, că este recomandat să existe un calendar al măsurilor care vor fi ridicate în funcție de evoluția datelor.
„Cred că dacă se menține actualul trend de scădere, probabil că într-o lună vom fi într-o situație mult mai bună și vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Totuși, să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi. 15.000 de cazuri acum câteva luni ne speriau pe toți, astăzi și a devenit cumva o normalitate, însă nu înseamnă că situația este stabilizată. Cred în continuare că sunt mult mai multe persoane care sunt în mod real pozitive, dar care nu se află în evidența noastră pentru că fie se testează acasă și nu declară rezultatul testelor, fie nu sunt testate, dar ele există undeva în populație și reprezintă o sursă de infectare pentru ceilalți”, a spus Gheorghiţă.
Medicul a reiterat recomandarea de a continua purtarea măștilor de protecție atât în spațiile închise, cât și în cele deschise unde există o interacțiune crescută cu alții: „putem evita îmbolnăvirile și implicit decesele. Un singur deces dacă reușim să evităm, cred că ne-am făcut datoria ca medici, ca și comunitate”.
Întrebat care este orizontul de timp pentru primele măsuri de relaxare, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a răspuns că măsurile de relaxare pot avea impact asupra evoluției epidemiologice, pentru că orice ridicare de restricții favorizează transmiterea, însă ca termen exact ar fi foarte bine să se întregistreze un trend descendent cel puțin 2 săptămâni de acum înainte.
„În opinia mea, se poate discuta concret la acel moment de relaxare pe anumite domenii de activitate, pentru că fiecare activitate se asociază cu un risc mai redus sau mai crescut de expunere”, a afirmat medicul.