Scheletul deteriorat al unui cal găsit în Pompeii în 1938, expus la fața locului, este în curs de restaurare.
Calul a fost dezgropat de arheologul Amedeo Maiuri, director al Parcului Arheologic Pompeii din 1924 și până în 1961, într-o zonă de la sud de Via dell’Abbondanza despre care se crede că ar fi fost un grajd, relatează The History Blog.
Săpăturile din Pompeii au scos la iveală o mică structură pătrată de zidărie, probabil o iesle. La puțină distanță a apărut craniul unui ecvideu, urmat de gât și vertebre. Sub acestea a fost găsit restul corpului (coastele și picioarele). Era un cal de 1,34 metri înălțime la greabăn, care era folosit pentru a transporta mărfuri.
Abordarea acestor descoperiri la acea vreme a fost prezentarea lor în contextul original în care au fost găsite, în concordanță cu efortul de a transforma situl arheologic din Pompeii într-un mare muzeu în aer liber.
Scheletul calului a fost așadar montat în picioare pe un suport metalic. A fost lăsat acolo și neglijat timp de zeci de ani. Unele dintre oase s-au degradat, iar suportul metalic a oxidat, pătând oasele care intrat în contact cu acesta.
Tehnologia modernă va ajuta la remedierea acestor erori curatoriale istorice. Scheletul a fost deja scanat cu laser pentru a crea un model 3D complet. Modelul va fi apoi folosit ca ghid pentru scheletul care urmează să fie dezasamblat, astfel încât oasele să poată fi restaurate, curățate și stabilizate.
Bucățile lipsă, dacă va fi posibil, vor fi imprimate 3D și puse la locul potrivit. Întregul cal va fi apoi reasamblat într-o poziție corectă din punct de vedere științific pe un nou suport, din materiale noi, mult mai potrivite microclimatului.
Poate cea mai interesantă parte a planului este crearea unui model tactil imprimat 3D al calului pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Vizitatorii vor putea explora modelul prin atingere, cu explicații însoțitoare în limbajul Braille. Astfel, cât mai mulți oameni vor putea să afle mai multe despre scheletul calului din Pompeii.
Vă recomandăm să citiți și:
„Încăperea sclavilor”, descoperită de arheologi în orașul antic Pompeii. Ce arată cu adevărat
O mumie extraordinar de bine conservată, descoperită la Pompeii. Care este povestea sa
Oamenii din Pompeii au fost uciși de Vezuviu în doar 17 minute
Descoperire „unică și fără precedent pentru Italia”. O trăsură ceremonială, dezgropată la Pompeii