Un mormânt al elitei din Pomerania de la sfârșitul secolului al XI-lea/începutul secolului al XII-lea, care conține un castron de bronz intact și două inele rare de chihlimbar, a fost descoperit în Ostrowite, în Voievodatul Pomerania din Polonia.
Două morminte cu castroane din bronz mai fuseseră găsite în sit, unul de către un fermier în timpul lucrărilor agricole din 2007 și celălalt în 2010 de către arheologi. Pe întreaga suprafață au fost găsite numeroase fragmente de boluri de bronz, iar în 2020 și 2021, echipa a lucrat cu căutători de metale voluntari pentru a identifica locația probabilă a unui bol și, prin urmare, a unui mormânt, relatează The History Blog.
Cercetătorii „au dat lovitura” în 2020, când un șanț săpat într-o zonă cu o concentrație de fragmente de bol detectate ascundea un mormânt orientat est-vest, cu un vas de bronz la picioarele decedatului (Mormântul 80), apoi au avut succes din nou în 2021 cu un mormânt cu vas și mai bogat mobilat (Mormântul 81).
Deși structura organică a mormântului nu a supraviețuit, forma și dimensiunea indică că a fost un mormânt cu cameră din lemn, un mormânt al elitei din Pomerania medievală.
Mormântul 81 este mai mare decât majoritatea, având 3 metri lungime și 1,5 metri lățime (dimensiunile medii ale mormintelor cu bol sunt de 2,4 x 1 m).
Bolurile de bronz din Evul Mediu timpuriu din Polonia se găsesc exclusiv în mormintele bărbaților.
În vas se aflau două bucăți de lemn. Arheologii cred că nu au fost lăsate în interiorul vasului în scopuri funerare, ci mai degrabă sunt fragmentele rămase din acoperișul de lemn al mormântului.
Pe suprafața vasului s-au găsit și alte materiale organice (fragmente de textile cu imprimeuri) și căptușeală (mici fragmente de piele, probabil rămășițe din pantofii defunctului păstrate de oxizii de cupru din vas). Teaca cuțitului are, de asemenea, urme textile la suprafață.
Arheologii au mai găsit un cuțit de fier într-o teacă de piele cu accesorii din bronz, două fragmente de monede și două inele de chihlimbar îngropate în mormânt.
Primul inel a fost găsit acolo unde ar fi fost oasele mâinii drepte (oasele mici ale mâinii nu au supraviețuit). Al doilea inel era pe un deget al mâinii stângi, pe cealaltă parte a corpului. Inelele de chihlimbar sunt bunuri funerare extrem de neobișnuite, iar găsirea a două într-un singur mormânt este unică.
A fost un mormânt al elitei din Pomerania, spune Dr. Jerzy Sikora, de la Institutul de Arheologie al Universității din Lodz, care conduce cercetări în Ostrowit de câțiva ani.
Defunctul a fost așezat într-o structură de lemn a camerei funerare, semănând cu un cufăr foarte mare sau cu o casă mică. Arheologii numesc acest tip de înmormântare, asociat cu elitele medievale timpurii, înmormântare camerală.
Faptul că persoana îngropată era creștină este dovedit de faptul că nu a fost incinerată după moartea sa. În plus, trupul a fost așezat pe axa est-vest, ceea ce era, de asemenea, o practică a creștinilor.
Mormântul 81 este situat lângă alte două morminte care probabil au aparținut elitei. Au și ele dimensiunile și forma unei camere de înmormântare din lemn, dar nu au fost găsite resturi clar identificabile ale structurilor.
Vă recomandăm să citiți și:
Mormântul împăratului Wen al dinastiei Han a fost găsit în Xian
Misterul unei celebre figurine din plumb, din perioada romană, a fost elucidat
O statuie veche de 1.800 de ani a fost găsită într-un oraș antic din Turcia
Lampă cu o față umană grotescă, descoperită în tunelurile antice ale orașului Ierusalim