Urmează un an interesant, cu multe misiuni spațiale spre Lună, Marte sau spre asteroizi care urmează să fie lansate în 2022.
În timp ce 2021 a fost un an plin de evenimente, cu primele misiuni axate pe turiști spațiali, cu roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity care au aterizat pe Marte, lansarea mult așteptată a telescopului spațial James Webb și numeroase alte misiuni științifice, există și mai multe de așteptat în 2022.
De la noile vehicule de lansare precum Starship a SpaceX, megaracheta Space Launch System (SLS) NASA, racheta Vulcan Centaur a United Launch Alliance (ULA) și racheta New Glenn de la Blue Origin, până la misiuni pe Lună, Marte, asteroizi și multe altele, o mulțime de misiuni incitante urmează să se lanseze sau să ajungă la destinație în 2022.
Vom vedea, de asemenea, o mulțime de misiuni care au fost amânate în 2021, scrie Live Science.
SpaceX plănuiește să lanseze o navă spațială Starship pentru prima dată la începutul acestui an. Compania vizează începutul lunii martie pentru prima sa lansare orbitală Starship, urmând ca alte 12 zboruri de test să aibă loc în 2022.
Atât vehiculul Starship, cât și propulsorul său Super Heavy sunt acum finalizate, iar rampa de lansare și turnul de la locul de lansare al companiei din South Texas trebuia să fie finalizate până la sfârșitul anului 2021.
Dacă totul decurge conform planului, zborul inaugural va plasa Starship pe orbită pentru o scurtă perioadă de timp înainte de a reintra în atmosfera Pământului și de a cădea în Oceanul Pacific.
Starship constă din două elemente, ambele proiectate pentru a fi complet și rapid reutilizabile. Dacă SpaceX reușește să recupereze și să refolosească Starship în timpul zborurilor de testare din acest an, misiunile operaționale ar putea începe în 2023.
Compania intenționează să folosească în cele din urmă Starship pentru misiuni cu echipaj pe Marte.
SpaceX intenționează să trimită astronauți împreună cu compania Axiom Space din Houston în 2022 pentru o misiune privată la Stația Spațială Internațională.
Se preconizează ca Misiunea Axiom 1 (Ax-1) să fie lansată pe 28 februarie 2022 (misiunea cu echipaj privat viza inițial o lansare în 2021).
Echipajul Ax-1 este format din patru astronauți: Michael López-Alegría, Larry Connor, Mark Pathy și Eytan Stibbe. Călătoria va include probabil opt zile pe ISS și două zile de drum. În timp ce turiștii au mai vizitat stația spațială, Axiom notează că aceasta va fi „prima călătorie complet privată” către stație. Echipajul plănuiește un total de 25 de experimente cu microgravitația, care se vor concentra pe știință și educație.
NASA a dat, de asemenea, undă verde pentru o a doua misiune a echipajului Axiom către stația spațială. Zborul respectiv, cunoscut sub numele de Ax-2, este în prezent programat să fie lansat de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida încă din toamna anului 2022.
Axiom a încheiat un contract cu SpaceX pentru a lansa patru misiuni cu echipaj pe ISS folosind capsule Crew Dragon și rachete Falcon 9.
Vehicului robotizat de aterizare pe Lună Nova-C (dreapta), construit de Intuitive Machines din Houston, se va lansa cu o rachetă SpaceX Falcon 9 la începutul anului 2022, într-un zbor sponsorizat de NASA. Programată inițial pentru 2021, lansarea Nova-C a fost amânată de SpaceX.
Misiunea va transporta 5 CLPS (Commercial Lunar Payload Services) ale NASA, precum și alte câteva încărcături comerciale, inclusiv un mic rover de la compania britanică Spacebit, care va reprezenta prima misiune din Marea Britanie pe suprafața satelitului natural.
Nava spațială Nova-C va încerca să aterizeze la Mare Serenitatis pe Lună și să elibereze încărcăturile pe suprafață pentru ca acestea să trimită date către planeta noastră.
Vehiculul de aterizare, alimentat cu energie solară, este capabil să funcționeze timp de aproximativ 14 zile pământești.
NASA a amânat încă o dată lansarea inaugurală a sistemului său de lansare spațială (SLS) – o rachetă de 101 metri înălțime care va fi folosită pentru viitoarele misiuni lunare. Racheta, cu nava spațială Orion montată deasupra, este în prezent în curs de testare la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida pentru a se asigura că nava spațială și componentele rachetei comunică corect cu sistemele terestre.
Prima misiune SLS, o misiune de zbor lunar fără echipaj numită Artemis 1, va fi lansată nu mai devreme de martie. NASA vizează posibile ferestre de lansare între 12-27 martie și 8-23 aprilie.
După ce testarea la Kennedy este completă, racheta va fi supusă unei repetiții generale, timp în care combustibilul va fi adăugat în rezervoarele rachetei.
Dacă totul va merge bine, NASA va oferi o dată exactă de lansare pentru mult-așteptata misiune fără echipaj Artemis 1 către Lună și înapoi, o piatră de hotar majoră în planurile NASA de a duce oameni pe Lună până în 2025.
Boeing și NASA vizează nu mai devreme de mai 2022 ca moment de lansare al celui de-al doilea test de zbor orbital fără echipaj (OFT-2) reprogramat al navei spațiale CST-100 Starliner a companiei.
Primul zbor de testare orbital Starliner-1 (OFT-1), care a fost lansat în spațiu în 2019, a întâmpinat o serie de probleme și nu a ajuns la Stația Spațială Internațională așa cum era planificat din cauza unor probleme de software. Boeing și NASA au anunțat că software-ul navei spațiale Starliner a fost recertificat pentru misiunea OFT-2 în ianuarie 2021.
În timp ce misiunea OFT-2 a fost inițial planificată să se lanseze către stația spațială în martie 2021, aceasta a fost amânată de mai multe ori pe parcursul anului în urma problemelor constatate în timpul verificărilor pre-lansare. În timpul ultimei ferestre de lansare din august, a fost identificată o problemă de supapă pe nava spațială Starliner.
Acum, Boeing intenționează să-și lanseze nava spațială Starliner cu o rachetă ULA Atlas V în mai 2022, în funcție de pregătirea navei spațiale și de programul altor vehicule care vizitează stația spațială la acel moment. Modulul de serviciu planificat inițial pentru Testul de zbor cu echipaj (CFT) va fi folosit acum pentru misiunea OFT-2.
Întârzierea OFT-2 până în mai 2022 a împins lansarea misiunii sale Crew Flight Test (CFT) și mai departe în 2022.
Presupunând că Starliner trece testul de zbor fără echipaj, Boeing intenționează să trimită trei astronauți la Stația Spațială Internațională pentru un zbor de testare extins.
Deoarece modulul CFT va fi utilizat pentru OFT-2, modulul de serviciu planificat pentru prima misiune operațională (numit Starliner 1) va fi utilizat pentru misiunea CFT.
Misiunea Jupiter Icy moons Explorer (JUICE) a Agenției Spațiale Europene (ESA) este programată pentru lansare în mai 2022 și ar trebui să ajungă la gigantul gazos în 2029.
Apoi va petrece cel puțin trei ani studiind Sistemul Jovian, inclusiv trei dintre cele mai mari luni ale lui Jupiter: Ganymede, Europa și Callisto.
Telescopul spațial James Webb a avut parte de lansarea mult așteptată pe 25 decembrie 2021, după decenii de dezvoltare și câteva întârzieri.
Cu toate acestea, va dura aproximativ șase luni pentru ca toate sistemele și instrumentele Webb să atingă capacitatea completă de funcționare; telescopul are 50 de instrumente majore și 178 de mecanisme de eliberare care trebuie inițializate pentru ca acesta să prindă pe deplin contur.
Drept urmare, telescopul spațial James Webb de 10 miliarde de dolari este de așteptat să devină complet operațional din punct de vedere științific la sfârșitul verii anului 2022.
Dacă totul va merge bine, telescopul va studia primele stele și galaxii ale universului, atmosfere ale planetelor extraterestre din apropiere și multe altele în următorii cinci până la 10 ani.
ULA plănuiește să lanseze noua sa rachetă, Vulcan Centaur, în zborul său inaugural în 2022. Vulcan Centaur este succesorul rachetelor Atlas V și Delta IV ale ULA. Noul booster va scoate treptat din folosință motoarele rusești care au alimentat de-a lungul timpului linia Atlas a ULA, înlocuindu-le cu motoare Blue Origin.
Inițial programat pentru 2021, debutul rachetei a fost amânat din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare pentru vehiculul de aterizare Peregrine, care este construit de compania Astrobotic Technology din Pittsburgh.
Vehiculul de aterizare Peregrine va transporta primul rover lunar al Japoniei, numit Yaoki, care a fost realizat de compania japoneză Dymon.
Misiunea este sponsorizată de programul Commercial Lunar Payload Services (CLPS) al NASA. Dacă misiunea merge conform planului, rămășițele incinerate ale renumitului scriitor de science-fiction Arthur C. Clarke vor fi depuse pe Lună.
Planul Rusiei de a lansa o misiune pe Lună a fost, de asemenea, amânat până în iulie 2022. Misiunea, cunoscută sub numele de Luna 25, este prima misiune a țării la suprafața Lunii din ultimii 45 de ani și va fi prima misiune care va ateriza la Polul Sud al Lunii.
Luna 25 a fost programată inițial să se lanseze în octombrie 2021 pe o rachetă Soyuz-2-1b Fregat din cosmodromul rus Vostochny. Cu toate acestea, misiunea a fost amânată din cauza problemelor identificate cu sistemul de aterizare al navei spațiale în timpul testelor cruciale.
Este nevoie de mai mult timp pentru a finaliza cu succes testările sistemului de aterizare al Luna 25. La lansarea misiunii, nava spațială va transporta nouă instrumente la bord.
Luna 25 va ateriza la polul sudic al Lunii pentru a cerceta regolitul lunar și exosfera (atmosfera). Această regiune este luată în considerare pentru misiuni lunare cu echipaj de către NASA și alte agenții spațiale în viitor.
Uniunea Sovietică a trimis mai multe misiuni fără echipaj spre Lună între anii 1950 și 1970, inclusiv prima navă spațială care a atins suprafața (Luna 2 în 1959), prima navă spațială care a aterizat pe Lună (Luna 9 în 1966) și primul rover lunar robotizat (Luna 17/Lunokhod 1 în 1970), printre altele.
SpaceX va lansa misiunea Psyche a NASA pe un asteroid metalic unic în iulie 2022. Misiunea va folosi una dintre rachetele SpaceX Falcon Heavy și este programată să fie lansată de la Complexul de lansare 39A de la stația Cape Canaveral Air Force din Florida.
Misiunea va studia un asteroid metalic numit Psyche, care orbitează în jurul Soarelui între Marte și Jupiter. Asteroidul pare să fie nucleul expus de nichel-fier al unei planete timpurii – unul dintre elementele de bază ale sistemului nostru solar. Prin urmare, studierea acestui nou asteroid va oferi noi indicii despre modul în care se formează planetele terestre precum Pământul.
Misiunea Psyche este programată să fie lansată la aproape trei ani după ultimul zbor Falcon Heavy din iunie 2019. Racheta are un an încărcat cu cel puțin trei misiuni US Space Force și încărcături comerciale, inclusiv un satelit de bandă largă Viasat-3 și un satelit de comunicații Astranis.
Primul zbor de testare a vehiculului pentru misiunea spațială Gaganyaan din India este programat pentru a doua jumătate a anului 2022, urmat de o a doua misiune fără echipaj la sfârșitul anului 2022.
A doua misiune va transporta un robot umanoid de transport spațial numit Vyommitra, care a fost dezvoltat de Organizația de Cercetare Spațială din India (ISRO).
Dacă totul merge bine, ISRO plănuiește să lanseze prima misiune Gaganyaan cu echipaj în 2023.
Compania privată de zboruri spațiale a lui Jeff Bezos, Blue Origin, va trimite în spațiu prima sa rachetă orbitală la sfârșitul anului 2022.
Numită New Glenn după astronautul NASA Mercury John Glenn, racheta poate trimite până la 13 tone de încărcătură pe orbita geostaționară și 45 de tone de încărcătură pe orbita joasă a Pământului.
New Glenn, o rachetă de transport greu parțial reutilizabilă concepută pentru a lansa o varietate de încărcături, a fost inițial programată să fie lansată în 2021, dar a fost amânată când Blue Origin a pierdut un contract cu Space Force.
Racheta va fi adăugată la flota de vehicule comerciale de lansare a NASA. NASA a folosit deja racheta suborbitală New Shepard de la Blue Origin (numită după astronautul NASA Mercury Al Shepard).
Nava spațială Juno a NASA explorează Jupiter de când a ajuns pe orbită în jurul planetei, pe 4 iulie 2016. Sonda Juno a făcut câteva survoluri apropiate ale gigantului gazos și ale lunilor sale, dar este de așteptat să se apropie foarte mult de uriașa sa lună Europa la sfârșitul anului 2022.
În februarie 2022, Juno va călători în apropierea Europei la o distanță de aproximativ 47.000 de kilometri. Apoi, la sfârșitul lui septembrie 2022, Juno se va afla la doar 355 de kilometri deasupra suprafeței Europei, oferind o vedere de aproape asupra lunii masive, potrivit unui comunicat al NASA.
NASA a extins misiunea lui Juno în 2021 pentru a menține sonda activă până în septembrie 2025, atât timp cât sonda continuă să funcționeze corect. Acest lucru permite misiunii să colecteze și mai multe imagini uimitoare și date noi pe întregul sistem Jovan.
Misiunea NASA de test de redirecționare dublă a asteroizilor, sau DART, este programată să ajungă la ținta sa, un asteroid numit Didymos și luna sa Dimorphos, la sfârșitul lunii septembrie 2022. Misiunea este concepută pentru a testa o nouă metodă numită tehnica „impactor cinetic” pentru a devia asteroizii aflați aproape de Pământ în scopul apărării planetare.
Misiunea DART a fost lansată pe 23 noiembrie 2021 deasupra unei rachete SpaceX Falcon 9. Când DART își va atinge ținta în acest an, nava spațială va lovi în mod deliberat Dimorphos la viteze de 6,6 km/s, cu scopul de a schimba viteza orbitală a corpului spațial suficient de mult cât să-și modifice orbita în jurul lui Didymos.
Aceasta va fi prima misiune de apărare planetară care va testa metodele de deviere a asteroizilor.
Roverul ExoMars, o misiune comună condusă de Agenția Spațială Europeană (ESA) și agenția spațială rusă Roscosmos pentru a explora Planeta Roșie, este de așteptat să fie lansat în perioada august–octombrie 2022, potrivit unui comunicat al ESA.
Mai multe teste de cădere cu parașuta nereușite în 2019 și 2020 au cauzat întârzieri în lansarea misiunii, care inițial era programată să decoleze în iulie 2020.
ExoMars este o inițiativă formată din mai multe părți pentru a studia Planeta Roșie la suprafață și de sus. Programul are două faze în lucru.
Roverul, numit Rosalind Franklin, este a doua fază a programului. Componentele primei faze, Trace Gas Orbiter (TGO) și Schiaparelli (un demonstrator de aterizare), au ajuns pe Marte în octombrie 2016. Schiaparelli s-a prăbușit pe Marte în timpul încercării sale de aterizare, dar TGO rămâne într-o stare de funcționare excelentă.
Vehiculul orbital efectuează lucrări științifice și va servi drept releu de comunicații pentru rover.
Dacă totul decurge conform planului, roverul ExoMars va ateriza pe suprafața marțiană în iunie 2023. Roverul este echipat cu un set special de instrumente concepute pentru a căuta molecule organice și a săpa mai departe sub suprafață decât predecesorii săi.
NASA a încheiat un parteneriat cu compania Intuitive Machines pentru a duce o sondă de gheață pe polul sudic al Lunii în decembrie 2022. Misiunea, numită Polar Resources Ice Mining Experiment-1 (PRIME-1), este prima misiune concepută vreodată să recolteze gheața din interiorul Lunii, o resursă pe care NASA speră să o utilizeze pentru programul său Artemis, care vizează readucerea astronauților pe Lună până în 2025 și, în cele din urmă, construirea unei prezențe durabile acolo.
Misiunea PRIME-1 are două componente principale: The Regolith and Ice Drill for Exploring New Terrain (TRIDENT) și Mass Spectrometer observing lunar operations (MSolo).
Intuitive Machines vor lansa încărcătura de 40 de kilograme care este PRIME-1 cu ajutorul vehiculului său de aterizare NOVA-C, ca parte a programului Commercial Lunar Payload Services (CLPS) al NASA.
Dream Chaser, o navă spațială privată de la Sierra Nevada Corp., va începe să zboare în misiuni de transport de marfă către Stația Spațială Internațională în 2022.
Avionul spațial va ateriza la Instalația de Lansare și Aterizare (LLF) a NASA de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.
Vă recomandăm să citiți și:
NASA imploră alte companii să producă o versiune mai ieftină a rachetei Space Launch System
Cosmonauții ruși au descoperit noi fisuri într-unul dintre modulele ISS