Home » Știință » Iată ce ar trebui să știți cu adevărat despre alimentele „cu calorii negative”

Iată ce ar trebui să știți cu adevărat despre alimentele „cu calorii negative”

Iată ce ar trebui să știți cu adevărat despre alimentele „cu calorii negative”
Foto: Lukasz Rawa/ Unsplash
Publicat: 07.01.2022

Internetul este plin de hack-uri de slăbit rapid. O sugestie populară este să consumați alimentele „cu calorii negative”, cum ar fi țelina, deoarece ardeți mai multă energie mâncând și digerând țelina decât absorbiți.

Este adevărat că consumul unor alimente ne face mai degrabă să pierdem calorii decât să le câștigăm? Și consumul acestor alimente ajută la pierderea în greutate?

Science Alert a întrebat trei experți în nutriție și fiziologie: „Există alimente cu calorii negative?”; iată răspunsurile.

Louise Dunford, expert în nutriție și fiziologie de la Universitatea De Montfort din Marea Britanie, explică că „o calorie este o unitate de energie; conținutul energetic din alimente este exprimat de obicei în kilocalorii (kcal)”.

Ce sunt caloriile și care este rolul lor

Majoritatea ambalajelor alimentare vin cu etichete care descriu câte calorii sunt în acel produs. Consumăm calorii mâncând și folosim calorii prin arderea energiei.

Dunford spune: „Nevoile noastre de energie sunt alcătuite din trei componente: Energia necesară pentru a menține un corp în repaus, care este energia necesară organismului nostru pentru a-și desfășura procesele de bază, astfel încât să putem trăi; Efectul termic al alimentației, care este creșterea ratei metabolice după masă, în timp ce alimentele sunt digerate și absorbite; Energie suplimentară necesară pentru activitate și exerciții fizice”.

alimentele „cu calorii negative”
Foto: Pexels

Ce sunt alimentele „cu calorii negative”

„Teoria din spatele alimentelor cu calorii negative este că unele alimente au un conținut de calorii (energie) mai mic decât cantitatea de energie necesară pentru a digera și absorbi alimentele în organism”, spune Dunford.

„Acest lucru sună plauzibil, în teorie. Dar, în realitate, chiar și alimentele cu cele mai scăzute calorii, cum ar fi țelina, conțin mai multe calorii decât este nevoie pentru a le descompune și a le absorbi în organism”, a continuat ea.

Unele alimente care au fost etichetate drept „cu calorii negative” includ țelina, grepfrutul, roșiile, castraveții, broccoli, salata verde și morcovii.

Doi dintre cei trei experți au spus că nu există dovezi care să confirme existența alimentelor cu calorii negative.

„Până și biata țelină, deși conține aproximativ 95% apă, conține totuși un mic număr de kilojouli din carbohidrați (65 kJ mai exact)”, spune Tim Crowe, expert în nutriție de la Thinking Nutrition.

Care sunt dovezile că alimentele cu „calorii negative” chiar există?

„Deși există un cost de energie pe care corpul tău îl consumă în digerarea alimentelor, numit efect termic al alimentelor, acesta echivalează cu aproximativ 10% din energia din alimente. Așa că chiar și țelina adaugă niște kilojouli la dieta ta. Chiar dacă numărul e mic, cu siguranță nu este unul negativ”, a completat Crowe.

Deși nu este un aliment, apa rece a fost considerată negativă din punct de vedere caloric. Cornelie Nienaber-Rousseau, expert în nutriție de la Universitatea de Nord-Vest din Africa de Sud, spune: „Apa nu conține energie și atunci când bem apă care are o temperatură în afara intervalelor de temperatură corporală vom consuma ceva energie pentru a menține temperatura internă a corpului, adică așa-numitul efect de termogeneză indusă de apă”.

Mai multe studii au încercat să investigheze dacă acest efect ar putea fi benefic pentru pierderea în greutate, dar majoritatea au constatat că nu există consum de calorii după ce bem apă rece sau acesta este minim.

Guma de mestecat, deși poate nu o considerăm a fi hrană, a fost, de asemenea, considerată „caloric negativă”.

Din nou, însă, efectul său este minim, spune Nienaber-Rousseau: „Masticația arde doar 11 kcal (46,2 kJ) pe oră și, prin urmare, cu greu poate fi considerată ca fiind un exercițiu fizic real. Deoarece o gumă conține aproximativ 10 kcal (42,0 kJ), va trebui mestecată timp de una sau mai multe ore pentru a arde energia pe care o oferă”.

Au aceste alimente caloric negative vreun beneficiu real?

Dacă țelina, grepfrutul și castravetele nu ne fac să pierdem calorii, de ce se găsesc adesea în dietele eficiente de slăbit?

„Dietele bazate pe așa-numitele alimente cu calorii negative sau, pentru a folosi termenul mai acceptabil, „alimente libere” nu funcționează pentru că provoacă un deficit energetic, ci mai degrabă pentru că aceste alimente potolesc foamea umplând stomacul cu alimente care nu sunt dense energetic, iar împreună cu exercițiile fizice pot duce la arderea mai multor calorii decât au fost ingerate pentru a crea un deficit energetic general”, spune Nienaber-Rousseau.

Sau, așa cum spune Crowe: „Alimentele precum țelina, salata verde și broccoli vă pot ajuta să pierdeți în greutate umplând gura astfel încât să nu mai fie loc de burgeri și cartofi prăjiți”.

Prin urmare, consumul de așa-numite alimente cu „calorii negative” poate ajuta la pierderea în greutate, făcându-vă să vă simțiți sătui. Cu toate acestea, este important nu doar să le adăugați în dietă.

„Este important să înlocuiți alimentele cu mai multe calorii de pe o farfurie, mai degrabă decât să adăugați aceste fructe și legume la mese, deoarece prin simpla adăugare de produse sănătoase creșteți conținutul total de calorii. De exemplu, un cheeseburger plus o salată conține mai multe calorii decât un cheeseburger singur”, spune Dunford.

„Din păcate, alimentele cu calorii negative sunt un mit”

Interesant este că acest lucru poate fi dificil din punct de vedere psihologic, notează Nienaber-Rousseau.

„Studiile indică faptul că oamenii ar subestima conținutul energetic al unui aliment/mese atunci când este prezent un aliment sănătos, cum ar fi un aliment liber; acest fenomen [este cunoscut] sub numele de „iluzie calorică negativă”, a spus Nienaber-Rousseau.

„Din păcate, alimentele cu calorii negative sunt un mit și nu există o modalitate ușoară de a pierde în greutate și de a o menține pe termen lung”, rezumă Dunford.

„Schimbarea opțiunilor de mâncare și băutură pentru unele mai sănătoase în mod permanent este mai probabil să ducă la o scădere în greutate susținută pe termen lung decât doar o dietă pe termen scurt”, a completat acesta.

Vă recomandăm să citiți și:

Un vaccin a amânat cu succes îmbătrânirea cauzată de „celulele zombie” în cazul șoarecilor

A fost găsită proteina care ar putea ajuta oamenii să-și șteargă amintirile urâte

Dieta care contribuie la o performanță cognitivă mai bună. Ce presupune

Iată cât de mult durează, de fapt, efectele consumului de canabis

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia Domnului”
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia ...
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?
Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?
Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?