Telescopul Spațial James Webb a fost lansat duminică cu succes, reprezentând un moment de referință pentru explorarea spațiului. Noul observator va privi prin spațiu și timp până la primele stele și galaxii care au luminat Universul.
Considerat succesorul lui Hubble, lansarea Telescopului Spațial James Webb a fost programată pentru 14:21 (ora României), chiar de Crăciun, pe 25 decembrie 2021.
Telescopul a fost dus pe orbită la bordul unei rachete Ariane 5 din Guyana Franceză. James Webb s-a desprins de racheta Ariane 5 după 27 de minute de la decolare. După mai bine de 30 de pregătiri, telescopul va fi parcat la peste 1,6 milioane de kilometri depărtare de Pământ, în punctul L2 (al doilea punct Lagrange).
Fiind de 100 de ori mai puternic decât Hubble, observatorul de 10 miliarde de dolari va detecta lumina slabă de la stelele care au pus capăt „epocii întunecate” a Universului atunci când au luat naștere în urmă cu 100 – 200 de milioane de ani după Big Bang (în urmă cu 13,8 miliarde de ani).
Astfel, Telescopul Spațial James Webb va studia atmosferele planetelor din jurul stelelor îndepărtate, în căutare de molecule precum metan și apă care ar indica existența condițiilor propice pentru apariția vieții.
Deși lansarea în sine a fost îndeajuns de intensă, iar astronomii au fost de-a dreptul „îngroziți”, abia în vara anului 2022 cercetătorii din cadrul misiunii se vor putea relaxa și colecta date. Dimensiunea și complexitatea telescopului, precum și orbita sa, înseamnă că primele șase luni după lansare vor fi cruciale.
Spre deosebire de Hubble, care înconjoară Pământul, Telescopul James Webb va orbita Soarele. Destinația sa este cunoscută drept „al doilea punct Lagrange”, sau L2. Aici, forțele gravitaționale îi vor permite să mențină o poziție cu Pământul și Soarele aliniați în spatele său. Telescopul va avea nevoie de o lună pentru a ajunge în „al doilea punct Lagrange”.
Va fi nevoie de câteva luni bune ca Telescopul James Webb să se desfacă și să se pregătească pentru cel puțin cinci ani de operațiuni. Mai întâi, observatorul va trece prin „două săptămâni de teroare”, descrise astfel chiar de către astronomi. Telescopul va face „un exercițiu de origami în sens invers” și va fi implicată o adevărată simfonie de motoare, cabluri, balamale, angrenaje și arcuri, toate acestea trebuind să funcționeze la perfecție.
Telescopul va trebui sa lanseze un scut solar de mărimea unui teren de tenis, iar apoi va desface 18 segmente hexagonale care împreună formează oglinda principală cu un diametru de 6,5 metri. De asemenea, telescopul va trebui să efectueze verificări și calibrări pentru a se asigura că sistemele și instrumentele sale funcționează cum trebuie.
Așadar, lansarea Telescopului Spațial James Webb a avut loc în 25 decembrie, la ora 14:21 (ora României), și a putut fi urmărită pe paginile oficiale ale NASA, inclusiv canalele de Youtube și social media ale agenției americane.
Astronomii sunt „îngroziți” de lansarea Telescopului Spațial James Webb
Telescopul Spațial James Webb a fost instalat în racheta care îl va lansa pe orbită
Telescopul Spațial James Webb, succesorul lui Hubble, va trece prin „două săptămâni de teroare”
Un oficial NASA mărturisește care sunt riscurile lansării telescopului spațial James Webb