O echipă de arheologi de la Universitatea din Varșovia a identificat o serie de structuri necunoscute anterior în Parcul Național Machu Picchu.
Într-un nou studiu publicat în Journal of Archaeological Science, echipa a aplicat tehnologia Light Detection and Ranging (LiDAR) folosind drone deasupra coronamentului pădurii.
LiDAR creează o reprezentare digitală 3D datorită diferențelor în timpii de întoarcere a laserului și prin variația lungimilor de undă ale laserului.
Folosind programe computerizate, straturile obstructive, cum ar fi pădurile și culturile agricole, pot fi îndepărtate pentru a dezvălui contururile peisajului ascunse dedesubt, explică HeritageDaily.
Studiul s-a concentrat asupra complexului incaș din Chachabamba, un centru ceremonial asociat cu apa, care include mai multe altare legate de apă și băi.
Prin analiza datelor LiDAR, la marginea complexului au fost scoase la iveală 12 structuri mici ridicate pe plan circular și dreptunghiular.
Cercetătorii sugerează că acestea erau locuințe ale indivizilor care administrau Chachabamba, deși structurile sunt mai puțin ornamentate în construcție.
Potrivit Dominika Sieczkowska, de la Centrul de Cercetare Andină al Universității din Varșovia: „Există indicii că în principal femeile au avut grijă de complex, așa cum sugerează obiectele descoperite în timpul săpăturilor anterioare de către o echipă polono-peruană”.
Rezultatele LiDar au dezvăluit, de asemenea, canale necunoscute anterior care au adus apă în Chachabamba din râul Urubamba din apropiere printr-un sistem de blocuri de piatră parțial subterane.
Vă recomandăm să citiți și:
Arheologii au cartografiat capitala antică a Imperiului Mongol și au făcut descoperiri importante
Rămășițe vechi de 800 de ani, descoperite în Peru de către lucrătorii la gaze
Cetatea Rupea, cândva un important centru comercial și meșteșugăresc
O piatră inscripționată cu mesajul „Hristos, născut de Maria”, descoperită de arheologii din Israel