Un nou studiu publicat recent a identificat regiunile din creier asociate cu atingerea genitală în cazul femeilor, iar cercetătorii au descoperit că aceasta este mai dezvoltată în cazul voluntarilor care au spus că întrețin relații sexuale mai des.
Cercetările au implicat stimularea clitorisului în cazul a 20 de femei adulte în timp ce creierul era scanat cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI).
Cercetătorii au clarificat că studiul, publicat în jurnalul JNeurosci, nu răspunde la întrebări precum: Ar putea o zonă mai mare dedicată stimulării genitale să le face pe femei mai sensibile la atingere?
De asemenea, studiul nu explică dacă o zonă cerebrală mai dezvoltată, dedicată atingerii genitale, duce la relații sexuale mai frecvente, sau dacă relațiile sexuale mai frecvente duc la extinderea regiunii cerebrale, precum exersarea unui mușchi.
Totuși, rezultatele ar putea fi utile în viitor pentru a dezvolta tratamente destinate oamenilor care au fost, spre exemplu, afectate de violență sexuală sau suferă de disfuncții sexuale, potrivit Science Alert.
„Este mult prea puțin studiat, modul în care organele genitale feminine sunt reprezentate în cortexul somatosenzorial în cazul oamenilor și dacă au capacitatea de a se schimba în funcție de experiențe sau utilizare”, a explicat Christine Heim, unul dintre autorii studiului și profesor de psihologie medicală la Spitalul Universitar Charite din Berlin.
Cortexul somatosenzorial primește și procesează informația senzorială din tot corpul. Fiecare regiune din corp corespunde cu o zonă diferită din cortex, astfel formând o hartă reprezentativă. Însă, până acum, zona de pe hartă care corespunde cu organele genitale feminine a fost subiect de dezbatere.
În cadrul noului studiu, 20 de femei sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, au fost selectate. Pentru stimulare, un mic obiect rotund conceput special pentru studiu a fost aplicat deasupra lenjeriei intime la nivelul clitorisului. Jeturi de aer au făcut ca membrana dispozitivului să vibreze ușor.
Tehnica a fost concepută pentru a fi „cât mai confortabilă cu putință” pentru voluntari, a spus John-Dylan Haynes, autor al studiului de la Centrul pentru Neuroimagistică Avansată din Berlin.
Femeile au fost stimulate de opt ori, de fiecare dată câte 10 secunde, intervalele fiind intercalate cu 10 secunde de repaus. Același dispozitiv a fost folosit pe spatele mâinii drepte ca metodă de control.
Rezultatele au confirmat că, într-adevăr, cortexul somatosenzorial reprezintă organele genitale feminine în apropiere de șolduri, la fel ca în cazul bărbaților, însă zona precisă a variat pentru fiecare femeie testată.
Cercetătorii au investigat apoi dacă fiecare zonă avea caracteristici diferite în funcție de activitatea sexuală. Cele 20 de femei au fost întrebate despre frecvența relațiilor sexuale în ultimul an, precum și de la momentul începerii vieții sexuale.
Apoi, pentru fiecare dintre acestea, oamenii de știință au stabilit cele mai activate 10 puncte din creier în timpul stimulării și au măsurat grosimea acelor zone.
„Am găsit o asociere între frecvența relațiilor sexuale și grosimea câmpului genital cartografiat individual”, a spus Heim.
Totuși, autorii au ezitat să spună că mai mult sex declanșează acea expansiune, până când un studiu ulterior va confirma informația. Însă, cercetări anterioare au oferit indicii în această privință.
Un nou studiu a identificat patru tehnici prin care femeile pot simți mai multă plăcere
Elon Musk a dezvăluit când ar putea Neuralink să implanteze cipuri în creieri umani
Cercetătorii avertizează: creierul uman se micșorează
Cum a ajuns un bărbat să aibă viermi plați paraziți ascunși adânc în creier?