Cercetătorii de la NASA au dezvăluit o fotografie cu evenimentul de fuzionare între galaxii, fenomen cunoscut drept „interacțiune de galaxii”, adică termenul preferat de astrofizicieni pentru coliziunea dintre galaxii.
„Această galaxie este un dezastru absolut”, arată un mesaj ironic publicat pe contul de socializare online al echipei din spatele Telescopului Spațial Hubble. Galaxia din cazul de față este ESO 239-2, aceasta fiind situată la 550 milioane de ani-lumină depărtare de Pământ.
Totodată, cercetătorii au subliniat că, în cele din urmă, galaxia ESO 239-2 (cel mai probabil rezultatul fuzionării galaxiilor situate în constelația Cocorul care poate fi observată uneori pe cerul sudic al Americii de Nord) va căpăta o formă eliptică „precum un cerc alungit”, potrivit Futurism.
Deși poate părea dramatic, coliziunile galactice sunt, de fapt, destul de comune. Așa cum a subliniat și Centrul pentru Astrofizică de la Harvard, oamenii de știință „au descoperit că până la 25% din galaxii trec momentan prin evenimente de fuzionare”.
De asemenea, coliziunile galactice sunt destul de importante. În 2019, astronomii de la Institutul de Tehnologie Rochester din New York au teoretizat că galaxia Calea Lactee a fost creată, de fapt, atunci când proto-galaxia sa a intrat în coliziune cu galaxia Antlia 2 recent descoperită, care o orbitează pe a noastră.
Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Rochester au argumentat că această coliziune ar putea explica undele misterioase găsite în marginea exterioară a Căii Lactee și ar putea ajuta la elucidarea misterioasei materii întunecate.
Așadar, galaxia ESO 239-2 poate oferi un milion de noi teorii pentru oamenii de știință. Găzduiește această galaxie noi lumi sau noi particule? Ori este doar o întindere vastă de necunoscut?
Noi imagini surprinse de Hubble dezvăluie un fenomen cosmic extrem de dramatic
Telescopul Spațial James Webb, succesorul lui Hubble, va trece prin „două săptămâni de teroare”
O imagine uimitoare cu o galaxie din constelația Cuptorul, surprinsă de Telescopul Spațial Hubble