Arheologi din SUA au descoperit o mumie legată cu frânghie în situl pre-incaș Cajamarquilla, situat la aproximativ 25 de kilometri de Lima, capitala Peru. Din primele cercetări, s-a estimat că rămășițele datează din vremea culturii Chaclla care s-a dezvoltat în regiunea Anzilor Cordilieri din jurul Limei, în urmă cu între 1200 și 800 de ani.
Aflată într-o stare foarte bună și descoperită într-o cameră funerară subterană, mumia pare a fi un bărbat adult. Corpul a fost așezat în poziție fetală și legat cu frânghii, astfel că mumia s-a păstrat până astăzi într-o poziție strâns ghemuită.
Bărbatul a fost îngropat cu o serie de obiecte funerare, inclusiv ceramică, unelte din piatră și tărtăcuțe care conțineau resturi vegetale.
„Principala caracteristică a mumiei este că întregul corp este legat cu frânghii, iar mâinile acoperă fața, ceea ce pote fi parte din practica funerară locală”, a spus arheologul Van Dalen Luna, de la Universitatea de Stat din San Marcos, California, potrivit The Guardian.
Rămășițele aparțin unei persoane care a locuit în regiunea Anzilor înalți, însă datarea mumiei legată cu frânghie cu radiocarbon va oferi o cronologie mai precisă, a precizat arheologul.
Situat pe ruta comercială care leagă Anzii Cordilieri de așezările urbane de pe coastă, Cajamarquilla a devenit un centru comercial important la nivel regional în perioada intermediară târzie (1000 – 1470). Prosperitatea sa s-a reflectat în rafinamentul construcțiilor și în planificarea complexă a orașului, existând clădiri publice mari, bulevarde și piețe.
Practica funerară de legare cu frânghie se întâlnește de obicei printre popoarele prespaniole târzii din Anzii Cordilieri. Prin urmare, mumia este o dovadă că orașul Cajamarquilla a fost locuit nu doar de popoarele de coastă din zona apropiată, ci și de oameni de origine andină. Schimburile comerciale au condus probabil la o populație multietnică.
Peru, popular în special pentru celebrul Machu Picchu, găzduiește sute de situri arheologice ale unor culturi care s-au dezvoltat înainte și după imperiul Inca, care a dominat o parte a Americii de Sud în urmă cu 500 de ani, din sudul Ecuadorului și Columbia și până în centrul Chile.
Vă recomandăm să citiți și:
Descoperire surprinzătoare în Peru: mormântul unei femei dintr-o comunitate de vânători-culegători
Descoperire şocantă la ”Stonehenge-ul germanilor”. Prezintă semne ale unor sacrificii ritualice