Elizabeth Bathory s-a născut la 7 august 1560, Nyírbátor, Regatul Ungariei și a murit la 21 august 1614 în Castelul Csejte din Regatul Ungariei (acum în Slovacia). Această contesă maghiară ar fi torturat și ucis sute de tinere în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea.
Elizabeth Bathory s-a născut într-o familie nobilă protestantă proeminentă din Ungaria. Familia ei controla Transilvania, iar unchiul ei, Ștefan Bathory, era rege al Poloniei. Elizabeth Bathory și-a petrecut copilăria la castelul familiei din Ecséd, Ungaria.
În 1575, aceasta s-a căsătorit cu contele Ferencz Nádasdy, membru al unei alte puternice familii maghiare, iar ulterior s-a mutat la Castelul Csejte, un cadou de nuntă din partea familiei Nádasdy. Din 1585 și până în 1595, Elizabeth Bathory a născut patru copii.
După moartea lui Nádasdy în 1604, zvonuri despre cruzimea lui Elizabeth Bathory au început să apară. Deși relatările anterioare despre uciderea unor țărănci au fost aparent ignorate, afirmațiile din 1609, faptul că Elizabeth Bathory ar fi ucis femei din familii nobile, au atras mai multă atenție.
Vărul ei, György Thurzó, conte palatin al Ungariei, a primit ordin de la Matia I, pe atunci rege al Ungariei, să investigheze. După ce a obținut declarații de la oamenii care locuiau în zona din jurul proprietății sale, contele palatin a stabilit că Elizabeth Bathory a torturat și ucis peste 600 de fete cu ajutorul servitorilor săi, scrie Britannica.
La 30 decembrie 1609, contesa și slujitorii ei au fost arestați. Slujitorii au fost judecați în 1611, iar trei dintre aceștia au fost executați. Deși nu a fost niciodată judecată, contesa a fost închisă în încăperile sale din Castelul Csejte. Bathory a rămas acolo până a murit.
Deși documentele din procesul din 1611 susțin acuzațiile aduse împotriva sa, studiile moderne au pus sub semnul întrebării veridicitatea acuzațiilor. Elizabeth Bathory a fost o femeie puternică, acumulând chiar mai multă influență după moartea lui Nádasdy și prin controlul pe care îl avea asupra proprietăților lui. Totodată, faptul că o datorie considerabilă pe care Matia I o avea față de Bathory a fost anulată de familia ei în schimbul permisiunii de a gestiona condițiile de captivitate a contesei sugerează că acuzațiile care i-au fost atribuite au fost motivate politic și au permis rudelor să-și însușească proprietățile deținute de aceasta.
Anne Boleyn, prima regină a Angliei executată public. A fost acuzată de adulter și vrăjitorie
Cât de frumoasă era, de fapt, Anne Boleyn „regina blestemată” a Angliei?
Enigmatica regină Elisabeta I a Angliei. 7 lucruri interesante despre ea