Arheologii din Maroc au descoperit un set de mărgele de cochilii care datează cu 142.000 și 150.000 de ani în urmă, făcând din acest set de cochilii perforate cea mai veche bijuterie din lume.
Cele 33 de cochilii de melci de mare au fost descoperite în cadrul săpăturilor arheologice făcute în perioada 2014-2018 în Peștera Bizmoune, la mai puțin de 16 kilometri distanță de coasta Atlanticului din sud-vestul Marocului.
Având puțin peste 1 centimetru lungime, cochiliile sunt mai lungi decât cele de T. gibbosula găsite în alte locuri din Africa de Nord, scrie The History Blog.
Perforațiile sunt în mare parte găuri naturale și au forme ovale și de cerc. Marginile multor găuri sunt netezite și lustruite, uzură cauzată de sforile care erau trecute prin perforații. Reziduurile de pigment roșu și ocru sugerează că cel puțin unele dintre cochilii au fost pictate.
Mărgelele servesc ca potențiale indicii pentru antropologii care studiază evoluția cunoașterii și comunicării umane. Cercetătorii au fost de mult timp interesați de momentul în care a apărut limbajul. Dar nu a existat nicio înregistrare materială a limbajului până acum câteva mii de ani, când oamenii au început să scrie.
„Mărgelele sunt, în esență, o formă fosilizată de comunicare de bază. Nu știm ce au vrut să spună, dar sunt în mod clar obiecte simbolice care au fost desfășurate într-un mod în care alți oameni le-ar putea vedea”, a spus Steven Kuhn, unul dintre cercetătorii care le-au studiat.
Mărgelele se remarcă și prin forma lor durabilă. În loc să-și picteze trupurile sau fețele cu ocru sau cărbune, așa cum au făcut mulți oameni, producătorii de mărgele au făcut ceva mai permanent, a spus Kuhn, sugerând că mesajul pe care intenționau să-l transmită este unul de durată și important.
Studiul a fost publicat în Science Advances.
Vă recomandăm să citiți și:
Arheologii din Egipt au descoperit mormântul trezorierului șef al lui Ramses al II-lea
Morminte creștine din epoca vikingă, descoperite în Suedia
O batistă plină de simboluri masonice a fost găsită la locul unui naufragiu
Una dintre cele mai vechi incinerări funerare a avut loc în Orientul Apropiat