După unirea Transilvaniei cu România, ziua de 1 Decembrie a devenit zi de sărbătoare națională, fiind celebrată mai ales în Transilvania, dar nu s-a numărat printre sărbătorile naționale oficiale. Tocmai de aceea, pentru o perioadă îndelungată de timp, ziua de 1 Decembrie a căzut în uitare.
În 1990, după Revoluția din 1989, parlamentul dominat de Frontul Salvării Naționale (FSN) a refuzat propunerea făcută de opoziție ca ziua de 16 decembrie să devină sărbătoarea națională a țării. Astfel, în contextul conflictelor de la Târgu Mureș din martie 1990 și a Mineriadei din iunie 1990, Parlamentul a adoptat legea nr. 10 din 1990, la data de 31 iulie, prin care era abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 August ca sărbătoare națională.
Apoi, ziua de 1 Decembrie a fost proclamată drept sărbătoare națională. Totuși, legea din 1990 nu cuprinde motivele sau semnificațiile pentru alegerea zilei de 1 Decembrie drept Ziua Națională a României.
Fără să fie într-un mod explicit, alegerea zilei de 1 Decembrie a făcut referire la un moment important din istoria românilor, atunci când Marea Adunare de la Alba Iulia a decis unirea Transilvaniei cu România în 1918. Astfel, la 1 decembrie 1918, s-a decis în unanimitate asupra unirii Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, dar și asupra menținerii unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități și religii.
Prima sărbătoare națională de 1 Decembrie, pentru care festivitățile centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de tensiuni politice. Discursul susținut de Corneliu Coposu, liderul obiectivei anticomuniste, a fost întrerupt în repetate rânduri de huiduieli.
Istoricul și filosoful Neagu Djuvara a spus în 2011 că alegerea zilei de 1 Decembrie drept Ziua Națională a României a fost o decizie conjuncturală, explicând că la data de 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, în timp ce restul provinciilor istorice, precum Basarabia și Bucovina, s-au unit la date diferite.
Televiziunea germană ZDF a prezentat Marea Unire drept anexarea Transilvaniei. Reacţia TVR
Conacul în care s-a pus la cale Unirea Principatelor, reabilitat cu bani europeni
Vidul legislativ, exploatat cu succes, a dus la Mica Unire a lui Cuza