O echipă de cercetători ar fi dezvoltat o modalitate de a trata și posibil chiar vaccina împotriva bolii Alzheimer.
Oamenii de știință din Marea Britanie și Germania au făcut descoperiri promițătoare prin intermediul unor experimente care au implicat șoareci, potrivit unui comunicat de presă al Universității din Leicester. Tratamentul în sine țintește proteina beta-amiloid din creier, care se deformează și „trunchiază” pe măsură ce boala neurodegenerativă progresează. Interesant este că tratamentul ar putea chiar să restaureze amintiri „pierdute”, au spus cercetătorii.
„Am identificat un anticorp în șoareci care ar neutraliza formele trunchiate ale proteinei”, a precizat Thomas Bayer, cercetător la Centrul Medical Universitar Göttingen, unul dintre autorii studiului publicat în jurnalul Molecular Psychiatry.
Totodată, echipa a făcut o descoperire spectaculoasă atunci când a încercat să creeze o versiune de anticorp care ar fi acceptată de corpul uman. În timp ce studiau anticorpul „umanizat”, numit TAP01_04, cercetătorii au descoperit că proteina beta-amiloid s-a pliat de una singură sub forma unei agrafe de păr, un fenomen „nemaivăzut până acum în cazul proteinei beta-amiloid”, a explicat Mark Carr, unul dintre autorii studiului.
„Totuși, descoperirea unei structuri atât de definite a permis echipei să modifice această regiune a proteinei pentru a stabiliza forma și să o lege de anticorp. Ideea noastră a fost că forma modificată a proteinei ar putea fi folosită ca un vaccin, care să declanșeze sistemul imunitar pentru a produce anticorpi de tip TAP01_04”, a adăugat Carr.
Oamenii de știință au testat anticorpii „umanizați” și posibilul vaccin pe șoareci, iar așa au descoperit că ambele metode au ajutat la restabilirea memoriei, funcției neuronale și la reducerea acumulării de proteine beta-amiloide formate în creier. Într-adevăr, acesta este un rezultat promițător.
Trebuie menționat faptul că acest experiment este încă în primele faze de dezvoltare. Studiile clinice vor avea nevoie de mai multe finanțări și resurse, iar tratamentul încă nu a fost încercat pe pacienți umani. Chiar și așa, rezultatele sunt incredibil de promițătoare și oferă speranțe reale pentru oamenii din lumea întreagă.
„Deși metodele sunt încă în fazele timpurii, dacă aceste rezultate vor fi reproduse în studii clinice umane, atunci ar putea schimba totul. Nu doar că am putea trata boala Alzheimer odată ce simptomele sunt detectate, dar am putea chiar să vaccinăm împotriva bolii înainte ca simptomele să apară”, a subliniat Carr.
Două trăsături de personalitate sunt legate de semnele distinctive ale bolii Alzheimer
Viermii au arătat legătura dintre vitamina B12 și boala Alzheimer