Nave militare din Statele Unite, Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain efectuează exerciţii militare comune în Marea Roşie, în ceea ce pare a fi un semnal de avertisment adresat Iranului.
Manevrele navale comune au loc la aproximativ un an de când Israelul a normalizat, graţie eforturilor diplomatice americane, relaţiile diplomatice cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, informează cotidianul The Times of Israel.
Exerciţiile navale includ simularea unor misiuni de capturare a navelor şi sunt coordonate de Flota a V-a a Forţelor Navale din SUA, activă în Orientul Mijlociu. „Este extraordinar să vedem trupele americane antrenându-se împreună cu partenerii regionali, în scopul intensificării capabilităţilor comune de securitate maritimă”, a declarat viceamiralul Brad Cooper, comandantul Flotei a V-a a Forţelor Navale din SUA.
„Colaborarea maritimă contribuie la garantarea libertăţii de navigaţie şi la menţinerea fluxului comercial liber, esenţiale pentru securitatea regională şi pentru stabilitate”, a subliniat oficialul militar american.
Exerciţiile militare din Marea Roşie par a fi un semnal de avertisment adresat Iranului. Începând din februarie, Israelul şi Iranul sunt implicate în ceea ce analiştii de securitate consideră a fi un „război în umbră”. Nave iraniene şi israeliene au raportat incidente, în ceea ce par a fi atacuri reciproce.
În urmă cu câteva zile, Iranul a lansat exerciţii navale în Golful Oman, Teheranul anunţând că este vorba de „un avertisment adresat inamicilor”. În plus, Administraţia islamistă din Iran a susţinut, acum două zile, că două drone militare ale Statelor Unite s-au apropiat de spaţiul aerian iranian. Incidentul a avut loc în timp ce armata iraniană efectua Exerciţiul antiaerian Zulfiqar. Conform oficialilor de la Teheran, două drone americane de tip MQ-9 Reaper şi MQ-4 Global Hawk s-au apropiat de Zona iraniană de identificare aeriană. Dronele au fost urmărite de sistemele antiaeriene iraniene şi au fost interceptate de avioane militare, astfel că s-au îndepărtat fără incidente.
Săptămâna trecută, Iranul a susţinut că a blocat o tentativă a Statelor Unite de a captura o navă care transporta petrol iranian, într-un incident produs în Golful Oman. Însă oficiali din SUA au negat informaţiile, acuzând în schimb regimul de la Teheran de capturarea unui petrolier vietnamez.
Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat după ce fosta Administraţie Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, suspectat că vrea să se doteze cu arme atomice. Negocierile internaţionale pe tema relansării Acordului nuclear din 2015 vor fi reluate pe 29 noiembrie, la Viena.