Vaccinul împotriva COVID-19, pe bază de ARN mesager, crește riscul de miocardită și pericardită, însă se întâmplă rar și nu pune sub semnul întrebării beneficiile vaccinării, potrivit unui studiu de amploare efectuat în Franța.
Derulat de structura Epi-Phare, care combină Asigurările de Sănătate (Cnam) și Agenția pentru Medicamente (ANSM) din Franța, acest studiu caz-control a vizat persoane cu vârsta cuprinsă între 12 și 50 de ani, internate în spitale din Franța cu diagnosticul de miocardită sau pericardită între 15 mai și 31 august. Cercetarea a inclus 919 cazuri de miocardită și 917 cazuri de pericardită, potrivit AFP.
Miocardita și pericardita sunt inflamații ale inimii. Prima afectează miocardul, principalul mușchi al inimii, iar cea de-a doua pericardul, membrana care înconjoară inima.
Potrivit rapoartelor de farmacovigilență, rezultatele studiului francez confirmă că vaccinurile Pfizer și, în special, Moderna cresc riscul ca aceste boli să apară în decurs de 7 zile de la vaccinare.
Fiecare caz a fost comparat cu alte 10 de „control”, care au aveau aceeași vârstă, sex și zonă de rezidență, dar nu și miocardită sau pericardită. Astfel, riscurile de spitalizare pentru miocardită sau pericardită au fost comparate între cei care au primit vaccinul anti-COVID și cei nevaccinați în situații similare.
Aceste riscuri par a fi mai accentuate, chiar dacă scăzute, la bărbații sub 30 de ani, mai ales după a doua doză de Moderna. Vaccinarea cu acest ser ar fi astfel la originea a 132 de cazuri suplimentare de miocardită la un milion de doze administrate.
La femeile cu vârste sub 30 de ani, apariția miocarditei ca urmare a celei de-a doua doze de vaccin Moderna a fost de ordinul a 37 la un milion de doze, potrivit estimării.
În privința riscului de pericardită, pare a fi și mai accentuat după administrarea vaccinului Moderna la persoanele sub 30 de ani, în special după cea de-a doua doză, care ar fi cauza a circa 18 cazuri suplimentare la un milion de doze administrate la bărbați tineri.
Nu au fost raportate decese în rândul persoanelor spitalizate cu miocardită sau pericardită apărută după vaccinul împotriva COVID.
„Atunci când punem în balanță eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor severe de COVID-19 (estimată la aproximativ 90%) și existența acestor riscuri, dar rare, și cu o evoluție favorabilă, raportul beneficiu-risc al vaccinurilor nu este pus la îndoială”, a afirmat Mahmoud Zureik, directorul structurii Epi-Phare.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce este pericardita, boala pentru care Ion Iliescu a ajuns de urgenţă la spital