Copiii abuzați, violați și molestați sunt copii „condamnați la moarte”. Papa Francisc folosește o imagine crudă, aproape brutală, susținută însă de cele mai recente studii științifice privind efectele pe termen lung asupra echilibrului psiho-fizic al copiilor în creștere.
În trecut, Suveranul Pontif a vorbit despre victimele crimelor psihologice, despre nevinovații condamnați la o viață de traume și durere. De data aceasta, revine asupra subiectului cu ocazia unei conferințe intitulate: „Promovarea protecției copiilor în timpul Covid-19 și dincolo de ea”, organizată de Comunitatea Ioan al XXIII-lea împreună cu Acțiunea Catolică și Centrul Sportiv în colaborare cu Universitatea din Bologna, scrie Il Messaggero.
„Dacă abuzul este un act de trădare a încrederii, care îi condamnă la moarte pe cei care îl suferă și generează fisuri profunde în contextul în care se produce, prevenția trebuie să fie un parcurs permanent de promovare a unei fiabilități mereu reînnoite și sigure față de viață și viitor, pe care minorii trebuie să poată conta. Iar noi, ca adulți, suntem chemați să le garantăm acest lucru, redescoperindu-ne vocația de artizani ai educației și străduindu-ne să fim fideli acesteia. Să favorizăm exprimarea talentelor celor pe care îi însoțim, să le respectăm timpul, libertatea și demnitatea”, spune Papa, încurajând lupta împotriva pedofiliei.
Potrivit Suveranului Pontif, prevenirea pedofiliei merită și ea un capitol separat, implicând direct copiii, învățându-i să înțeleagă și să identifice semnele de potențial pericol din partea adulților, educatorilor, antrenorilor și preoților pedofili.
În sfârșit, mesajul conține și un apel la numeroasele realități ale Bisericii care sunt în strânsă legătură cu copilăria și adolescența. „Ca asociații laice, vă îndemn să perseverați în dialog și transparență. Fie ca protecția minorilor să fie din ce în ce mai mult o prioritate obișnuită în activitatea educativă a Bisericii, fie ca aceasta să fie promovarea unui serviciu deschis, fiabil și autoritar, în contrast ferm cu orice formă de dominație, de desfigurare a intimității și de tăcere complice”.