Vine iarna, iar menținerea unui mediu cald în locuință poate fi o bătălie fără sfârșit între toleranța la temperturi mai scăzute și creșterea cheltuielilor, mai ales în contexul scumpirii masive a gazelor și energiei electrice.
Așadar, care este cel mai ieftin mod de a încălzi o locuință fără să dârdâi de frig de teama facturilor? Dai centrala sau caloriferele la maximum pentru perioade scurte de timp sau menții aceeași temperatură, dar mai scăzută, pe parcursul întregii zile.?
Răspunsul depinde de prioritățile tale, vrei să ai confort pe tot parcursul zilei sau optezi pentru cel mai eficient mod de încălzire pentru a ține costurile sub control?
Potrivit Energy Saving Trust, o organizație britanică al cărui scop de activitate este conservarea energiei, mitul îndelungat potrivit căruia încălzirea casei (centrala) trebuie să funcționeze toată ziua la o temperatură mai mică, constantă, este o modalitate mai ieftină decât oprirea și repornirea acesteia este într-adevăr doar un mit.
Cea mai ieftină modalitate de a încălzi o locuință este să o folosești doar atunci când ai nevoie. Acest lucru ar putea însemna să îi dai drumul atunci când te ridici din pat (sau mai înainte, pentru cei care dispun de centrale și termostate inteligente) și să o oprești atunci când eși la serviciu sau pur și simplu să îi mai dai din când în când drumul atunci când simți că îți este foaret frig, pe tot parcursul zilei, dacă lucrezi de acasă.
Problema dintre cele două abordări (aceeași temperatură pe parcursul întregii zile versus căldură periodică) este că, chiar și în cazul caselor bine izolate, se pierde mereu puțină căldură. Dacă porniți încălzirea doar pentru perioade scurte, dar intense, față de o încălzire continuă, pierdeți mai puțină căldură per ansamblu.
Găsirea celui mai ieftin mod de a încălzi locuința este ca principiul Goldilocks. Totuși, cea mai ieftină modalitate de a încălzi o locuință nu va fi, de obicei, cea mai confortabilă. Perioadele scurte și intense de căldură, atunci când chiar aveți nevoie, pot fi o modalitate rentabilă de a vă împiedica înghețarea bunurilor, însă această abordare implică și riscul apariției condensului.
Acest lucru înseamnă, totodată, că trebuie să suportați temperatura rece o perioadă mai lungă de timp și să așteptați până veți simți căldură, lucru pe care nu l-ați simți dacă ați lăsa încălzirea pornită toată ziua, la o temperatură mai scăzută.
Cea mai bună abordare pentru aceasta este să porniți butoanele caloriferului la cea mai înaltă setare, având în același timp setată la minimum puterea centralei, păstrând astfel lucrurile uscate și călduțe, potrivit IFL Science
Totodată, pentru cei care ar opta pentru o asemenea metodă, o soluție clasică la îndemână până când se încălzesc caloriferele este o pătură și o sticlă cu apă fierbinte.
Oamenii de știință de la Universitatea din Southampton s-au lovit de această problemă într-un studiu din 2011, căutând o modalitate de a controla adaptiv un sistem de încălzire a locuinței, în încercarea de a reduce costurile și emisiile de carbon, în același timp, folosind o rețea inteligentă.
„Agentul de gestionare a energiei de acasă” a fost programat să învețe proprietățile termice ale unei case și să folosească ajutorul proceselor gaussiene pentru a încerca să ghicească ce se va întâmpla cu vremea a doua zi. Sistemul a oferit apoi feedback în timp real proprietarului casei cu privire la costurile încălzirii și emisiile de carbon, permițându-i să-și ajusteze preferințele de încălzire în mod corespunzător.
Vă recomandăm să citiți și:
A fost înregistrată cea mai rece iarnă din Antarctica. Câte grade au fost
Ce ar putea însemna pentru Europa un eveniment iminent de încălzire stratosferică la Polul Nord
10 metode prin care poţi păstra locuinţa încălzită mai mult timp în această iarnă
Descoperirea care ar putea rezolva problema încălzirii pe timp de iarnă