Astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) s-au delectat cu bucate alese. Aceștia au preparat taco spațiali cu primii ardei iuți crescuți vreodată în spațiu.
„Ah, gustul iute al succesului!”, arată un mesaj publicat pe contul oficial al ISS de pe Twitter.
„Ospățul de vineri. Cei mai buni taco spațiali de până acum: carne de vită fajita, roșii și anghinare rehidratate și ardei iuți”, a scris Megan McArthur, astronaut al NASA.
Ardeii iuți fac parte din experimentul Plant Habitat-04 al NASA, adică prima dată când ardeii iuți sunt cultivați și crescuți oriunde în spațiu. Ardeii au crescut timp de patru luni, iar săptămâna trecută au fost recoltați. Mare parte dintre ardei vor fi trimiși înapoi pe Terra pentru analize.
„Este unul dintre cele mai complexe experimente cu plante de pe stația spațială de până acum datorită perioadelor îndelungate de germinație și creștere”, a explicat Matt Romeyn, investigator coordonator pentru PH-04.
Potrivit cercetătorilor, „o altă recoltă de ardei iuți va fi crescută și culeasă de astronauții Crew-3”, făcând referire la echipajul de patru persoane care se vor îndrepta curând spre stația spațială la bordul unei nave spațiale Crew Dragon de la SpaceX.
În ciuda faptului că ardeii iuți sunt plante autogame, echipele de la Centrul Spațial Kennedy al NASA a recomandat orientarea unui ventilator spre florile plantelor astfel încât polenul să fie transferat. Astronauții s-au implicat și ei, polenizând manual unele dintre flori.
Oamenii de știință vor analiza acum ce efecte are microgravitația asupra plantelor și ardeilor. Experimentul dovedește că oamenii vor putea să aibă parte de mâncăruri delicioase și piperate, chiar și atunci când se aventurează prin colțurile îndepărtate ale Sistemului Solar.
NASA a amânat din nou lansarea rachetei SpaceX către ISS. Care este motivul
NASA spune că trebuie să stabilim ce se va întâmpla atunci când descoperim viața dincolo de Pământ
NASA imploră alte companii să producă o versiune mai ieftină a rachetei Space Launch System