La sfârșitul lunii octombrie, suprafața Soarelui devenise tot mai activă, iar explozii puternice de radiații au fost trimise spre Pământ.
Deși suprafața planetei noastre este protejată de atmosferă, erupțiile solare pot fi devastatoare pentru sateliții de comunicare și sistemele GPS.
O erupție solară a fost atât de puternică încât a fost inclusă în categoria X1-class după detectare la 28 octombrie, una dintre cele mai intense de acest fel.
Un videoclip publicat de NASA arată erupțiile spectaculoase și evidențiază forța impresionantă a stelei noastre. De asemenea, furtuna solară a declanșat apariția aurorelor, cunoscute și ca luminile nordice, pe cerul nopții deasupra Americii de Nord.
Începând cu decembrie 2019, activitatea Soarelui s-a intensificat, totul făcând parte din ciclul solar natural. Fiecare ciclu durează în jur de 11 ani, trecând de la calm la furtunos și apoi din nou la calm.
Activitatea solară se poate intensifica atât de mult încât polii magnetici ai Soarelui se pot inversa, iar cantități masive de material solar ajung să fie aruncate în spațiu în tot acest timp, scrie Futurism.
Cea mai puternică erupție de categorie X-class înregistrată vreodată a fost o erupție X28-class, ceea ce înseamnă că a fost de 28 de ori mai puternică decât erupția din 28 octombrie. Erupția ar fi putut să fie chiar și mai puternică decât atât, având în vedere că senzorii se întrerup la acel nivel.
Aceste evenimente sunt cele mai mari explozii din Sistemul Solar și pot elibera la fel de multă energie precum 1 miliard de bombe cu hidrogen, a explicat NASA. Așadar, chiar dacă Soarele permite existența vieții pe Terra, să nu uităm niciodată că este capabil de distrugere.
Noi cercetări arată ce se va întâmpla cu Pământul și planetele din jur pe măsură ce Soarele moare
Soarele tocmai a produs cea mai puternică erupție din 2017. Ce înseamnă asta pentru Pământ?
De ce conține Solar Orbiter, satelitul trimis să observe Soarele, praf de oase carbonizate