Arheologii de la Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) au excavat un tezaur de monede din argint din perioada hașmoneilor.
Cercetătorii care au excavat un domeniu agricol din Modiin-Maccabim-Reut, Israel, au descoperit o crevasă într-o stâncă în care era ascuns un tezaur din monede din argint, shekeli și jumătate de shekel (tetradrahme și didrahme).
Monedele au fost bătute în vechiul Tir, în Libanul de azi, și îl înfățișează pe regele Antiochus al VII-lea, cunoscut și sub numele de Antiochus cel Pios, care a condus Imperiul Seleucid elenistic. Totodată, este posibil ca monedele să îl reprezinte pe fratele său, Demetrius al II-lea.
„Comoara este o dovadă convingătoare că proprietarii au economisit venituri timp de luni întregi, în cele din urmă părăsind casa din motive necunoscute. Au adunat banii în speranța că se vor întoarce, dar, din păcate, nu au mai revenit. Este interesant să credem că tezaurul de monede a stat aici mai bine de 2.000 de ani până când l-am expus”, a afirmat Avraham Tendler, de la IAA.
Pe lângă tezaurul cu monede rare, arheologii au descoperit și multe monede din bronz bătute de conducătorii hașmonei. Pe acele monede apar nume precum Ioan, Iuda, Ionatan și Matia și titlul lor de Mare Preot și șef al comunității evreiești, potrivit Heritage Daily.
Descoperirea monedelor in situ ștampilate cu data „Anul Doi” al revoltei și sloganul „Libertatea Sionului” sugerează că locuitorii domeniului erau susținători și posibil participanți la prima revoltă evreiască împotriva romanilor, din anul 66 e.n.
În timpul săpăturilor, am putut vedea că, chiar înainte de răscoală, locuitorii moșiei au umplut încăperile de lângă perimetrul clădirii cu pietre mari pentru a crea o barieră fortificată. În plus, am descoperit peșteri ascunse, cioplite în roca de sub podele. Aceste complexe au fost interconectate printr-o serie de tuneluri, cisterne cu apă, gropi de depozitare și camere ascunse. Într-una dintre zonele adiacente excavate, a fost expus o mikve (baie ritualică evreiască n.r.) impresionantă, cu o deschidere în interior care duce la un complex extins de ascunzătoare și care conține numeroase artefacte care datează din timpul revoltei lui Bar Kokhba”, a precizat Avraham Tendler.
Un tezaur de peste 600 de monede de argint din perioada romană, descoperit în Turcia