Agenţia Centrală pentru Informaţii din SUA (CIA) a înfiinţat un centru special care se va concentra pe monitorizarea Chinei, considerată „cea mai importantă ameninţare geopolitică”.
Directorul CIA, William Burns, a anunţat o serie de modificări de natură organizatorică menite să abordeze provocările acuale cu care se confruntă Statele Unite. În acest context, Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA) a creat Centrul Misiunii China.
„Administraţia Chinei, care are din ce în ce mai frecvent poziţii adverse, reprezintă cea mai importantă ameninţare geopolitică cu care ne confruntăm în secolul 21”, a declarat William Burns.
Conform evaluărilor Comunităţii agenţiilor de informaţii americane, Administraţia de la Beijing încearcă să îşi extindă influenţa în detrimentul Statelor Unite, vrea să creeze diviziuni între aliaţii occidentali şi „să impună noi norme internaţionale, care să favorizeze sistemul autoritarist chinez”. Printre riscurile majore generate de China figurează, conform serviciilor secrete americane, modernizarea armatei, armamentul nuclear, capabilităţile spaţiale, spionajul cibernetic, influenţa la nvel mondial şi campaniile de ingerinţe în afacerile unor ţări.
Relaţiile dintre Statele Unite şi China sunt tensionate, în contextul disensiunilor strategice şi comerciale. Administraţia Joseph Biden vrea să contracareze ricurile generate de China, dar şi să coopereze în domeniile de interes comun. Preşedintele SUA, Joseph Biden, intenţionează să organizeze o întâlnire prin videoconferinţă cu omologul său din China, Xi Jinping, până la sfârşitul acestui an, a afirmat un oficial de rang înalt de la Washington, informează site-ul Axios.com.
Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, s-a întâlnit în oraşul elveţian Zurich cu Yang Jiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Comitetului Politic al Partidului Comunist chinez, în cadrul eforturilor de îmbunătăţire a relaţiilor dintre SUA şi China. „Ideea mea centrală este că o competiţie intensă necesită diplomaţie intensă. Deci, avem nevoie de mai multă diplomaţie”, a declarat Jake Sullivan, citat de CNBC.
Ministerul de Externe de la Beijing a transmis că Statele Unite şi China au stabilit „să consolideze comunicarea strategică, să gestioneze în mod adecvat disensiunile şi să evite conflictele şi confruntările”.
Preşedintele Joseph Biden a vorbit marţi, prin telefon, cu omologul său din China, Xi Jinping, despre criza din Taiwan. „Am vorbit cu Xi Jinping despre Taiwan. Am stabilit că nu trebuie să facem nimic altceva în afară de respectarea Acordului”, a declarat Joseph Biden. Acordul dintre SUA şi China prevede că Washingtonul poate avea doar relaţii informale cu Taiwanul, dar poate asuma şi angajamente în materie de apărare. Departamentul de Stat de la Washington a condamnat recentele incursiuni aeriene chineze în spaţiul aerian al Taiwanului.
Acestea sunt primele contacte oficiale între Washington şi Beijing după anunţarea parteneriatului de securitate între Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), un acord condamnat vehement de China. Administraţia Joseph Biden a acuzat acum câteva zile China că nu îşi respectă obligaţiile asumate în cadrul Etapei I a Acordului comercial bilateral.