Orașul Córdoba este capitala provinciei Córdoba, fiind situat în regiunea central-nordică a comunității autonome Andaluzia din sudul Spaniei. Orașul Córdoba este așezat la poalele Munților Morena, la malul de nord al fluviului Guadalquivir, la aproximativ 130 kilometri nord-est de Sevilla.
Cel mai probabil, Córdoba are origine cartagineză și a fost ocupat de romani în 152 î.Hr. Orașul a prosperat sub conducerea romanilor, deși 20.000 dintre locuitori au fost masacrați 45 î.Hr. de Iulius Cezar pentru că îi susțineau pe fii lui Pompeius. Sub Augustus, orașul a devenit capitala provinciei romane prospere Baetica. Córdoba a suferit un declin sub conducerea vizigoților din secolul al VI-lea și până în al VIII-lea e.n.
În 711, Córdoba a fost capturat și distrus în mare parte de musulmani. Restaurarea orașului a fost împiedicată de rivalitățile dintre triburi până când ʿAbd al-Raḥmān I, mmebru al familiei Umayyad, a acceptat conducerea musulmanilor spanioli și făcut Córdoba capitala sa în 756. ʿAbd al-Raḥmān I a fondat Moscheea-Catedrală din Córdoba, care a fost extinsă de succesorii săi și finalizată în jur de 976 de Abū ʿĀmir al-Manṣūr.
Deși a fost afectat uneori de revolte, Córdoba s-a dezvoltat rapid sub conducerea dinastiei Umayyad. După ce ʿAbd al-Raḥmān III s-a autoproclamat calif al Occidentului în 929, Córdoba a devenit cel mai mare și mai culturalizat oraș din Europa, cu o populație de 100.000 de locuitori în anul 1000. Sub conducerea dinastiei Umayyad, Córdoba a fost extins, iar multe palate și moschei au fost construite. Atunci când califatul a fost dezmembrat de războiul civil la începutul secolului XI, Córdoba a devenit centru de contestare a puterii în rândul regatelor musulmane din Spania. Córdoba a ajuns în mâinile regelui castilian Ferdinand al III-lea în 1236, apoi devenind parte din Spania creștină.
Córdoba a rămas o bază militară creștină în războiul împotriva regatului musulman Granada. Însă, înlocuirea stăpânirii musulmane cu cea spaniolă a grăbit declinul economic și cultural al orașului, iar prăbușirea Granadei în 1492 a lăsat Córdoba un oraș liniștit, plin cu biserici, mănăstiri și case aristocratice. Orașul Córdoba se mai remarcă și ca locul de naștere al filosofului roman Seneca, al poetului Lucan și al filosofilor medievali Averroës și Maimonides, potrivit Britannica.
Orașul Córdoba a fost invadat și prădat de francezi în 1808, pentru rolul său în instigarea rebeliunii împotriva stăpânirii franceze napoleoniene. A fost unul dintre primele orașe ocupate de forțele franchiste în războiul civil spaniol (1936-1939).
Córdoba rămâne un oraș tipic maur cu străzi înguste și șerpuite, în special în cartierul mai vechi al centrului și, mai la vest, în Judería (cartierul evreiesc). Un pod maur cu 16 arcade leagă Córdoba de suburbiile sale de peste râu. Podul este păzit la capătul său sudic de cetatea Calahorra. La vest de pod, lângă râu, se află Alcázar sau palatul, care era reședința califilor și este acum în ruine. Alte clădiri importante includ mai multe mănăstiri și biserici vechi, primăria, diverse școli și colegii și muzee de arte plastice și arheologie. Caracterul maur al Córdoba și clădirile sale fine, în special Marea Moschee, au făcut orașul o atracție turistică deosebit de populară.
Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei care își dorește independență
Toledo, cel mai reprezentativ oraș pentru cultura și tradiția spaniolă
Marsilia, cel mai vechi dintre marile orașe ale Franței
Nisa, orașul de poveste supranumit „capitala Coastei de Azur”