O echipă de oameni de știință a declarat că a identificat o posibilă nouă metodă de a trata boala Parkinson și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.
Este vorba despre o proteină numită după personajul jocului video Sonic the Hedgehog.
La pacienții cu Parkinson, creierul pierde neuronii care produc dopamina din creier. Există tratamente care înlocuiesc dopamina cu o moleculă numită L-dopa, dar acest lucru provoacă și tremurături involuntare, numite diskinezie indusă de L-dopa, notează Futurism.
Cuplarea tratamentului cu L-dopa cu agoniști care măresc activitatea unei proteine numită „arici sonic” pare să prevină aceste tremurături, potrivit cercetărilor pe șoareci și primate publicate în revista Communications Biology.
Descoperirea dezvăluie o nouă perspectivă asupra rolului necunoscut până acum al „ariciului sonic” ca neurotransmițător, dar ar putea duce și la tratamente mai bune și mai accesibile pentru pacienții cu boala Parkinson. Acest lucru ar fi posibil dacă cercetarea pe animale s-ar putea aplicată și la oameni.
De obicei, tremurăturile sunt contracarate prin stimularea profundă a creierului, dar un tratament mai puțin complicat ar îmbunătăți viața bolnavilor de Parkinson.
„Stimularea profundă a creierului nu îi ajută pe toți oamenii cu Parkinson, este foarte invazivă și nu toți sunt eligibili pentru operație”, a spus Andreas Kottmann, co-autor al studiului și profesor la CUNY School of Medicine.
Citește și:
Un studiu a descoperit că Parkinson nu este doar una, ci două maladii
O substanță chimică, posibil vinovat pentru explozia cazurilor de Parkinson în lume