Săpăturile la Biserica Maicii Domnului din orașul Bruges (Belgia) au scos la iveală trei cripte medievale, două dintre ele cu pereți interiori pictați.
Arheologii au excavat fostul cimitir Onze-Lieve-Vrouwekerkhof de sub Mariastraat, strada din fața bisericii, pentru a recupera resturi și artefacte înainte de construirea unei stații de pompare subterane. După câteva zile, au fost descoperite rămășițele scheletice a aproximativ 50 de persoane împreună cu sicriele simple din lemn, în care au fost înmormântate, notează The History Blog.
Primele două cripte au fost descoperite la mai puțin de o săptămână de la începerea săpăturilor. Una dintre ele era decorată pe pereții interiori cu picturi murale. Pe ambele părți lungi ale criptei dreptunghiulare pot fi văzuți îngeri cu cădelnițe. Pe capătul scurt este o scenă a Calvarului, Iisus răstignit, cu mama sa Maria, în picioare, în dreapta lui și apostolul Ioan în stânga lui.
Se vede cum sângele se revarsă din unghii, mâini și picioare și din sulița înfiptă în trupul său. De asemenea, la piciorul lui Iisus se află o Sedes Sapientiae, Maria cu brațul în jurul fiului său. Principalele piese de pe toți cei patru pereți sunt decorate cu flori și cruci roșii. Mormântul datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea.
A treia criptă a fost dezgropată săptămâna trecută. Pereții săi interiori pictați sunt foarte asemănători, în stil și motiv, cu îngeri cu cădelnițe pe laturile lungi, pline de flori și cruci. Pe partea mai mică a criptei se vede tot o scenă a Răstignirii, Iisus pe cruce, cu Maria și Ioan alături, în timp ce o Sedes Sapientiae decorează peretele opus. Acest mormânt datează tot din secolul al XIV-lea.
Aceste cripte se construiau foarte repede, pentru că în acea perioadă trupurile trebuiau îngropate în decurs de 24 de ore. De aceea, tencuiala nu a avut niciodată timp să se usuce, picturile murale din interior fiind, în principiu, fresce.
Pentru ca mormintele să fie conservate cât mai bine, arheologii au apelat la specialiști pentru a curăța și stabiliza operele de artă. Un model 3D al primei cripte a fost deja finalizat, iar pentru cel de-al doilea este în lucru.
Citește și:
Mormântul unui copil, vechi de 78.000 de ani, oferă detalii importante despre oamenii timpurii