Unele femei și fete care au primit vaccinuri împotriva COVID-19 au raportat modificări ale ciclurilor menstruale, însă niciun studiu realizat până acum nu a analizat această chestiune. Oamenii de știință din SUA vor face cercetări în acest sens.
După ce vaccinurile împotriva COVID-19 au început să fie folosite la scară largă, unele femei și fete au scris pe conturile lor de pe rețelele de socializare că, după ce au primit serul împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, s-au confruntat cu modificări ale ciclurilor menstruale, inclusiv cicluri neregulate, perioade mai dureroase și sângerări abundente.
Totodată, unele femei aflate la menopauză de ani buni au povestit că au avut sângerări în zona intimă. Mulți s-au întrebat dacă vaccinurile ar putea fi motivul.
Acum, cercetătorii de la cinci instituții de prestigiu din Statele Unite ale Americii, finanțați de Institutele Naționale de Sănătate, vor efectua studii pe tot parcursul anului pentru a examina eventualele legături dintre vaccinarea împotriva COVID-19 și menstruația neregulată, notează New York Times.
Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cunoscută între vaccinare și modificările menstruației, iar experții în sănătate publică reiterează faptul că vaccinurile sunt sigure, eficiente și necesare pentru a pune capăt pandemiei.
Din nefericire, există multe necunoscute despre sănătatea sexuală și reproductivă, precum și despre ciclurile menstruale ale femeilor, despre care nu sunt colectate date în timpul studiilor clinice, inclusiv cele pe vaccinurile anti-COVID. Totodată, nu au fost publicate studii științifice care să examineze o potențială relație între cele două.
„Aceasta este o problemă importantă, trecută cu vederea”, a spus dr. Hugh Taylor, președintele departamentului de obstetrică, ginecologie și științe ale reproducerii de la Școala de Medicină Yale.
Acesta a precizat că a primit informații chiar de la unele dintre pacientele sale care s-au confruntat cu modificări ale ciclurilor menstruale după ce s-au vaccinat.
„O mulțime de femei au menstruația neregulată din tot felul de motive, deci este cu adevărat diferit la persoanele vaccinate sau este doar faptul că atunci când îl au îl leagă de vaccin?”, se mai întreabă el.
Potrivit medicilor, sănătatea menstruală poate fi o reflectare a sănătății generale a femeilor. O serie de factori diferiți pot afecta, însă, temporar perioadele menstruale ale femeilor, inclusiv stresul, anumite boli sau modificări ale stilului de viață. Perioadele, inclusiv lungimea și fluxul unui ciclu menstrual, variază de asemenea de la o persoană la alta.
Cercetarea va fi realizată de oameni de știință de la Universitatea din Boston, Școala de Medicină Harvard, Universitatea Johns Hopkins, Universitatea de Stat din Michigan și Universitatea de Știință și Sănătate din Oregon. Studiile vor include femei de toate vârstele și din toate mediile care nu au fost încă vaccinate, inclusiv cele care intenționează să primească dozele, dar și cele care nu vor să se vaccineze (grupul de control), pentru a le studia ciclurile menstruale înainte și după primirea serului.
Vă recomandăm să citiți și:
Pericolul pe care îl ascund durerile menstruale. 4 din 10 femei ajung infertile din această cauză
Un caz medical rar și neobișnuit. O femeie a ajuns la spital cu lacrimi de sânge