Hefaistos era, în mitologia greacă, zeul focului. Inițial o deitate din Anatolia și insulele alăturat (în special Lemnos), Hefaistos avea un important lăcaș de cult la Olymposul Lician.
Cultul său ajunsese la Atena nu mai târziu de 600 î.e.n. și a ajuns în Campania nu foarte târziu după aceea.
Omologul său în mitologia romană era Vulcan.
Potrivit miturilor, Hefaistos a fost născut cu diformități, astfel că a fost alungat din Olimp de mama sa, Hera, și din nou de către tatăl său, Zeus, după o ceartă în familie.
Mai apoi, Hefaistos a fost readus la Olimp de Dionis și a fost unul dintre puținii zei care s-au întors din exil.
Făurar și artizan, Hefaistos a confecționat arme și echipamente militare pentru zei și anumiți muritori, inclusiv o cască înaripată și sandale pentru Hermes, precum și armură pentru Ahile.
În mod tradițional, consoarta lui nepotrivită a fost Afrodita, deși Homer scrie că Charis, întruchiparea rugăciunii, a fost soția lui Hefaistos în „Iliada”, scrie Britannica.
Ca zeu al focului, Hefaistos a devenit făurarul divin și protector al artizanilor. Mai mult, focurile gazoase sau vulcanice naturale asociate deja cu acesta erau deseori considerate a fi atelierele sale. În artă, Hefaistos era reprezentat în general ca un bărbat de vârstă mijlocie cu barbă, deși ocazional a fost înfățișat ca un tânăr fără barbă. De obicei, Hefaistos era reprezentat îmbrăcat cu o tunică scurtă fără mâneci.
Top 10 mituri ale Greciei Antice
Cum a ajuns Zeus regele zeilor în mitologia greacă
Afrodita, zeița iubirii, frumuseții și a fertilității din Grecia Antică