O înregistrare veche cu ultimul lup marsupial, cunoscut și sub numele de tigru tasmanian, în captivitate a fost refăcută color.
Înregistrat inițial în alb și negru, filmul care îl arată pe Benjamin, ultimul membru confirmat al speciei Thylacinus cynocephalus, care a murit la 7 septembrie 1936, a fost colorat și lansat cu prilejul comemorării a 85 de ani de la eveniment, precum și de Ziua Națională a Speciilor Amenințate, organizată în fiecare an pe 7 septembrie, în Australia, ca un omagiu pentru Benjamin.
Deși au mai fost raportate observații ale lupului marsupial după 1936 și chiar au apărut unele imagini neclare cu animalul, se consideră că, în general, tigrul tasmanian a dispărut odată cu moartea lui Benjamin sau la scurt timp după aceea. Ceea ce a mai rămas din specie sunt 10 clipuri filmate alb-negru, unele redări artistice și exponate de muzeu.
Samuel François-Steininger, care conduce studioul de producție Composite Films și a colorat mai multe filme păstrate la Arhivele Naționale de Film și Sunet din Australia, și-a îndreptat atenția asupra clipurilor cu lupul marsupial.
Pentru refacerea color, François-Steininger a ales filmările cu Benjamin realizate în 1933, mai degrabă decât cele faimoase din 1935, dar la o calitate scăzută.
„A fost foarte dificil să le colorăm, deoarece, în afară de animal, erau puține elemente în cadru”, a explicat François-Steininger citat de IFL Science.
Din cauza rezoluției și calității imaginii, au existat o mulțime de detalii – blana era densă și o mulțime de păr trebuia evidențiat și animat. În ceea ce privește opțiunile de colorare, am putut găsi multe piei diferite în muzee care au fost bine conservate în întuneric și și-au păstrat nuanțele”, a explicat el.
În lipsa fotografiilor color ale acestui tigru tasmanian și știind că inclusiv cele mai bine conservate piei își pot estompa cu timpul din nuanța inițială, François-Steininger s-a folosit și de schițe, picturi și descrieri scrise pe vremea când animalul era încă în viață.
„Din punct de vedere tehnologic, am făcut totul digital – combinând restaurarea digitală, rotoscopia și animația 2D, iluminarea, algoritmii AI pentru mișcare și zgomot, compoziție și clasificare digitală”, a mai spus François-Steininger.
Pentru a se obține un video color cu tigrul tasmanian au fost necesare peste 200 de ore de muncă .
Lupul marsupial a fost cel mai mare marsupial carnivor înainte de extincție, iar pierderea sa a perturbat ecosistemul Tasmaniei. Deși Australia a înregistrat dispariția mai multor mamifere în ultimii 200 de ani decât oriunde altundeva pe Pământ, nicio altă specie dispărută nu a stârnit un interes atât de mare precum această specie.
Vă recomandăm să citiți și:
Istoria ciudată a tigrilor albi. Cum au putut doi tigri bengalezi portocalii să producă un pui alb
Salvarea diavolilor tasmanieni a însemnat dispariția a circa 6.000 de pinguini
Top 9 subspecii de tigru de pe Terra. Trei dintre ele au dispărut deja