Un sistem stelar nou-nouț, aflat la 1.400 de ani-lumină depărtare de Pământ, a fost dezvăluit într-o nouă imagine incredibilă surprinsă de Telescopul Spațial Hubble.
Sistemul este numit IRAS 05491+0247, acesta aflându-se în centrul unei interacțiuni cosmice extrem de rară și superbă, cunoscută drept obiect Herbig–Haro. Obiectul Herbig-Haro din cazul de față, numit HH 111, este alimentat de o stea dintr-un sistem binar care produce jeturi astrofizice puternice în spațiul înconjurător.
Obiectele Herbig-Haro sunt unele dintre cele mai spectaculoase din galaxie, însă acestea au nevoie de un set specific de circumstanțe. În primul rând este necesară o stea tânără. Acestea se formează din acumulări dense de material într-un nor molecular care se prăbușesc sub propria gravitație, iar pe măsură ce acestea se rotesc vor începe să acumuleze material din norul ce le înconjoară.
În timpul acestui proces, steaua va produce jeturi puternice de plasmă de la polii săi. Astronomii cred că o parte din materialul de acreție care se învârte în jurul stelei este dirijat spre câmpul magnetic al stelei, care accelerează particulele la o viteză atât de ridicată încât, atunci când acestea ajung la poli, sunt lansate în spațiu la viteze considerabile sub formă de jeturi.
Jetul bipolar HH 111 este creat de una dintre stelele dintr-o pereche binară, situată în apropiere de un tor central de gaz și praf care a fost materialul acumulat pentru stele. Din fiecare pol se întinde un jet pe o distanță de 12 ani-lumină față de stea, potrivit Science Alert.
Tovarășul binar al acestei stele produce, de asemenea, jeturi, după cum au descoperit cercetătorii în urmă cu ceva timp în anul 2000. Se pare că este orientat perpendicular față de prima stea, astfel că jeturile sale mai mici sunt produse la unghiuri drepte.
Acele imagini din 2000 au dezvăluit o a treia stea, care pare să fi fost expulzată dintr-un sistem tânăr, într-o interacțiune care ar putea contribui la înțelegerea motivului pentru care Soarele nostru este singur, și nu într-un sistem binar. Noua imagine, surprinsă cu instrumentul Wide Field Camera 3 al Telescopului Spațial Hubble, arată jeturile strălucitoare prin stratul gros de praf al norului molecular.
O imagine uimitoare cu o galaxie din constelația Cuptorul, surprinsă de Telescopul Spațial Hubble
O imagine spectaculoasă cu trei galaxii îndepărtate, surprinsă de Hubble
Vești bune de la NASA. Telescopul Spațial Hubble a fost, în sfârșit, repornit
Imaginea cu Nebuloasa Voalul, surprinsă de Hubble în 2015, a fost refăcută de astronomi