Miliardarul John Paulson, devenit celebru după ce a pariat pe prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA, spune că segmentul crypto reprezintă o bulă lipsită de valoare: „N-aş recomanda nimănui să investească în criptomonede”.
De când John Paulson a pariat împotriva pieţei imobiliare din Statele Unite în urmă cu peste un deceniu, oamenii l-au întrebat constant cu privire la următoarea sa tranzacţie majoră, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
Miliardarul nu a găsit nimic ce ar putea să concureze cu short-ul realizat în urmă cu peste zece ani, neputând să egaleze cei 20 de miliarde de dolari pe care i-a câştigat împreună cu mai mulţi investitori în momentul în care creditele ipotecare subprime s-au prăbuşit şi au provocat cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune a anilor 1930.
Însă acum, la 14 ani de la spargerea bulei imobiliare din America, Paulson observă din nou semnele unei speculări excesive.
Paulson, 65 de ani, a devenit tot mai preocupat vis-a-vis de majorarea preţurilor, inflaţia putând să crească peste aşteptări în viitorul apropiat. În acest sens, aurul, pe care l-a susţinut constant de-a lungul ultimilor ani, reprezintă o unealtă puternică în faţa fenomenului inflaţionist, a declarat Paulson în cadrul unei emisiuni Bloomberg.
Cele mai dure cuvinte au fost îndreptate asupra celor mai în vogă investiţii ale actualei perioade. În medie, SPAC-urile (Special Purpose Acquisition Companies) vor fi un pariu pierzător, în timp ce criptomonedele sunt o bulă care „se va dovedi lipsită de valoare”.
Un SPAC este o firmă creată cu scopul de a strânge bani printr-o listare pe bursă ca ulterior să cumpere o altă companie. Totodată, un SPAC nu are acţiuni comerciale: nu produce nimic, nu vinde nimic.
„N-aş recomanda nimănui să investească în monede digitale”, spune Paulson, potrivit Mediafax.
Cel mai probabil, afirmaţia va genera un val de critici, în condiţiile în care activele digitale au surclasat în mod evident performanţa aurului din ultimii ani. De altfel, palmaresul lui Paulson este mixt de la pariul lansat asupra pieţei imobiliare, acesta transformându-şi anul trecut fondul de hedging într-o afacere de familie, după ce activele au scăzut de la 38 de miliarde de dolari în 2011 la 9 miliarde de dolari în 2019.
Valoarea de piaţă a celei mai valoroase criptomonede de lume, Bitcoinul, ajunge astăzi la 898 de miliarde de dolari, conform datelor agregate de Coindesk. Preţul unui Bitcoin se află pe minus cu 1,4% în ultimele 24 de ore, atingând circa 47.700 dolari.