Un nou studiu sugerează că cei care caută viața extraterestră ar trebui să-și mai lărgească orizonturile. Vânătorii de extratereștri s-au concentrat până acum pe planete similare cu Pământului, ceea ce este un punct de pornire rezonabil, având în vedere că lumea noastră stâncoasă și acoperită de ape este singura despre care știm că găzduiește viață.
Însă, Universul ascunde o diversitate impresionantă de planete, unele dintre acestea fiind locuibile în ciuda faptului că nu seamănă deloc cu Terra.
Într-un nou studiu, oamenii de știință au identificat o astfel de categorie de lumi extraterestre, numite planete de tip Hycean, care sunt de 2,5 ori mai mare decât Pământul și găzduiesc oceane vaste cu apă lichidă și atmosfere bogate în hidrogen.
Planetele de tip Hycean par să abunde în galaxia Calea Lactee, iar aceste lumi ar putea găzdui viața microbiană similară cu „extremofilele” care prosperă în cele mai dificile medii de pe planeta noastră.
„Planetele de tipul Hycean reprezintă o nouă cale de a căuta viața extraterestră”, a spus Nikku Madhusudhan, autor coordonator al studiului de la Institutul de Astronomie al Universității Cambridge.
Lumile Hycean sunt similare cu „super-Pământurile” și „mini-Neptunurile” gazoase, două dintre cele mai comune tipuri de exoplanete din galaxia noastră. Însă, planetele de tip Hycean sunt distincte, având densități între cele ale „super-Pământurilor” și „mini-Neptunurilor”, potrivit noului studiu publicat în revista The Astrophysical Journal.
Planetele Hycean sunt și foarte diverse. Unele își orbitează stelele gazdă atât de aproape, în timp ce altele orbitează la distanțe foarte mari, astfel că primesc foarte puțină radiație stelară. Însă, viața ar putea exista chiar și în lumi atât de extreme, susțin oamenii de știință.
Mai mult, planetele de tipul Hycean par să fie locul potrivit pentru căutarea de biosemnături precum oxigen și metan, potrivit Space.
Așadar, căutarea vieții pe planetele de tip Hycean ar putea începe în curând. Madhusudhan și colegii săi au identificat un număr de lumi Hycean ale căror atmosferă ar putea fi analizată de următoarea generație de observatoare, precum Telescopul Spațial James Webb de 9,8 miliarde de dolari al NASA, care este așteptat să fie lansat anul acesta.
„O detectare de biosemnătură ar revoluționa înțelegerea noastră cu privire la viața din Univers. Trebuie să fim deschiși la posibilitatea că am putea găsi viață în cele mai neașteptate locuri”, a mai precizat Madhusudhan.
Oamenii de știință au identificat 29 de planete de unde extratereștrii ar putea observa Pământul
Fost astronaut: Cine crede că OZN-urile sunt extratereștri, acela este un idiot
Suntem siguri că vrem să fim găsiți de extratereștri? Ce cred cercetătorii de la SETI