Pentru prima oară în istoria înregistrată a plouat la o stație de cercetare din Groenlanda care este situată în vârful calotei glaciare ce este, de obicei, o zonă înghețată.
Ploaia torențială a dus la topirea unei cantități însemnate din gheața Groenlandei săptămâna trecută, evenimentul de topire masiv afectând în jur de jumătate din banchiză, adică o suprafață de peste 870.000 de kilometri pătrați. Acestea sunt vești extrem de proaste pentru planetă. De asemenea, aceasta este doar a treia oară când banchiza trece de temperaturile de îngheț în acest deceniu, primul care loc spre sfârșitul anului și al doilea eveniment de topire major din ultimele două săptămâni.
Cu siguranță, acesta este un semn clar că schimbările climatice accelerează și că noi toți trebuie să acționăm urgent pentru a preveni agravarea crizei climatice.
Din păcate, chiar și noua gheață formată de apa de ploaie înghețată va fi de scurtă durată. Gheața deja existentă în Groenlanda, formată de compresia repetată a zăpezii de-a lungul anilor, are o nuanță de alb intens și reflectă lumina solară departe de ecosistemul insular aflat în pericol.
Cu toate acestea, apa de ploaie înghețată este mult mai fină, având și o nuanță mai întunecată. Asta înseamnă că va absorbi mai multă lumină solară, astfel crescând și mai mult temperaturile din regiune, scrie Futurism.
În cazul în care vă întrebați „De ce contează, de fapt, dacă plouă într-o zonă izolată din Arctica?”, trebuie să știți că topirea gheții din Groenlanda poate duce la creșterea nivelului mărilor cu cel puțin 30 de centimetri până în 2100.
Dacă asta se va întâmpla, orașe și comunități întregi situate de-a lungul coastelor vor fi devastate și ne vom putea lua „La revedere!” de la Florida, mare parte din statul american California, precum și multe alte regiune din întreaga lume.
Groenlanda se topește masiv din cauza valului de căldură din emisfera nordică
Gheţarii cu mercur din Groenlanda, o amenințare pentru omenire