Numărul de pacienți care sunt internați în spital cu leziuni severe ale ficatului, cauzate de suplimente dietetice care promit dezvoltarea masei musculare sau pierderea în greutate, este în creștere. Unele persoane ajung chiar să necesite transplant de ficat.
Un studiu desfășurat de dr. Emily Nash de la Spitalul Regal Prințul Alfred din Sydney, Australia, a analizat istoricul medical de la 184 de adulți internați cu leziuni hepatice cauzate de medicamente între 2009 și 2020. Nash și colegii săi au descoperit că leziunile hepatice asociate cu suplimente dietetice s-au intensificat de la 2 la 11 pacienți (15%) între 2009 și 2011 până la 10 din 19 pacienți (47%) între 2018 și 2020.
Leziunile hepatice de la supradozele de paracetamol, un medicament folosit des pentru tratarea febrei și durerii, și de antibiotic sunt comune, iar autorii au descoperit 115 pacienți cu leziuni hepatice cauzate de paracetamol în timpul perioadei de studiu. Dintre cei 69 de pacienți fără leziuni hepatice cauzate de paracetamol, 19 cazuri au implicat antibiotic, 15 suplimente dietetice, iar restul medicamente împotriva cancerului și a tuberculozei.
Studiul a fost publicat în revista Medical Journal of Australia.
Unul dintre autorii studiului, specialist în transplanturi dr. Ken Liu, a spus că s-a văzut nevoit să desfășoare studiul pentru că observa tot mai mulți pacienți cu leziuni hepatice cauzate de medicamente care nu sunt asociate de obicei cu afectarea ficatului.
„Începusem să văd leziuni la pacienți internați după ce folosiseră suplimente dietetice de bodybuilding la bărbați sau pentru pierderea în greutate la femei. Am decis că mai bine fac un studiu pentru a vedea dacă bănuiala mea în privința acestor substanțe este adevărată”, a spus Liu.
Liu și colegii săi au spus că este nevoie de mai multe reglementări pentru suplimente și terapii alternative. Cercetătorii au observat și că jumătate dintre pacienții cu leziuni hepatice cauzate de suplimente erau de etnii non-europene, potrivit The Guardian.
Dr. Ken Harvey, președinte al asociației australiene Friends of Science in Medicine, a spus că este important de subliniat faptul că studiul a analizat doar cele mai severe cazuri de leziuni hepatice și rata ar putea fi, de fapt, mult mai mare.
„Studiul a analizat doar cele mai severe cazuri de pacienți care au ajuns să fie internați în secția specializată. Acestea nu pot fi extrapolate la incidența generală de leziuni hepatice asociate medicinei complementare din Australia”, a spus Harvey.
Câți dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei
Unele suplimente pentru creier din Statele Unite conţin cantităţi mari de piracetam