Un nou studiu arată că virusul care provoacă COVID-19 ar fi început să se răspândească în China între octombrie 2019 și jumătatea lunii noiembrie același an, mai devreme decât anunțul oficial făcut de autoritățile din țară.
Primul caz de COVID-19 ar fi apărut în China cu două luni înainte ca primul caz să fie identificat în oraşul Wuhan, arată un nou studiu.
Cercetarea realizată de oameni de știință de la Universitatea din Kent, Marea Britanie, a folosit modelarea computerizată care arată că primul caz de infecție cu virusul SARS-CoV-2 a apărut în intervalul cuprins între începutul lui octombrie și jumătatea lui noiembrie 2019.
Cea mai probabilă dată de apariție a virusului care a provocat ulterior pandemia de COVID-19 a fost 17 noiembrie 2019, dar putea să fie și cu cel puțin o lună mai devreme, potrivit analizei publicată în jurnalul PLOS Pathogens.
Primul caz de SARS-CoV-2 raportat oficial în China a fost în decembrie 2019, legat de piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan.
Experții în domeniu au sugerat de ceva timp că noul coronavirus se răspândise printre oameni înainte de apariția cazurilor din piața din Wuhan.
Un studiu comun publicat de China şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii la sfârşitul lunii martie a confirmat că ar fi putut exista infecţii cu SARS-CoV-2 la om înainte de confirmarea virusului în Wuhan.
Noul studiu arată că este posibil ca virusul SARS-CoV-2 să se fi răspândit deja pe glob din ianuarie 2020, potrivit Deutsche Welle.
Calculele oamenilor de știință arată că primele cazuri apărute în afara Chinei ar fi fost în Japonia, în 3 ianuarie. În Europa, primul caz de COVID-19 ar fi apărut în Spania, în 12 ianuarie, iar în Statele Unite ale Americii în 16 ianuarie.
Într-un alt studiu, cercetătorul Jesse Bloom de la Institutul Medical Howard Hughes din Seattlee a arătat cum a recuperat secvențe genetice ale primelor cazuri de COVID-19 din Wuhan. Secvențele fuseseră încărcate într-o arhivă online americană de către cercetători din China, dar au fost ulterior șterse.
Vă recomandăm să citiți și:
Vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, relaționat cu o boală rară de sânge – studiu din Israel
Temerile elevilor legate de efectele adverse ale vaccinului împotriva COVID-19
Un medicament Pfizer pentru artrita reumatoidă este benefic în infecția COVID-19